Prawdziwe sznycle wiedeńskie przygotowuje się tylko cielęciny. Sznycel jest cienko zbity, panierowany w jajku, mące i bułce tartej i smażony na maśle klarowanym. Im większy sznycel tym lepiej :) U mnie sznycel ledwo się mieścił na największych talerzach :P Tradycyjnie sznycla się podaje z ćwiartką cytryny lub z sałatką ziemniaczaną.
Przepis na sałatkę znajdziecie tutaj


Sznycel wiedeński
Składniki
- Masło klarowane do smażenia
- Odrobina mąki
- Szczypta soli i pieprzu
- Odrobina bułki tartej
- 1 szt jajek
- 300 g szynki cielęcej
Przygotowanie
- Cielęcinę zbijam na bardzo cienki kotlet, uważając przy tym aby nie podziurawić mięsa.
- Tak przygotowaną cielęcinę solę i pieprzę. Obtaczam ją w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
- Sznycle wiedeńskie smażę na rozgrzanym maśle klarowanym. Z każdej strony po 3-4 minuty, aż się ładnie zrumienią. Pod koniec przykrywam je szczelnie pokrywką i "podduszam" przez 2 minuty.
- Sznycle podaję z cytryną lub z sałatką ziemniaczaną :)



Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Pokrajać cielęcinę w plasty, które zbić bardzo cienko, nadając im formę i wielkość talerza. Te cienkie zrazy posolić, umaczać w jajku i bułeczce i smażyć we wrzącem maśle, aż się zrumienią. Potem sznycle wstawić na 2 minuty do pieca i podać bez masła tylko z cytryną lub sałatą zieloną.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)@lenagryszko
Oznacz mnie na Instagramie 


O autorze posta:
Lena Gryszko Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

