Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z malutkimi i delikatnymi w smaku uszkami z grzybami. Kochani, Święta już za chwilkę! A z uszkami jest tak, że spokojnie możemy je przechowywać w zamrażalniku. Nie musimy nic zostawiać na ostatnią chwilę. Przed Wami tradycyjny przepis, bo z 1871 roku. Z podanych proporcji wychodzi ok. 70 uszek.


W oryginalnym przepisie Lucyna Ćwierczakiewicz radzi, żeby ciasto zagnieść z jajkiem. Jestem wielką przeciwniczką używania jajek do ciasta pierogowego. Moim zdaniem bez jajka ciasto wychodzi o wiele bardziej elastyczne, miękkie i delikatniejsze.


Uszka z grzybami
Składniki
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
- 220 ml wody
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 szt cebuli
- 70 g suszonych grzybów
Przygotowanie
- Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie zlewamy wodę i dokładnie płuczemy nasze grzyby. Ponownie zalewamy je zimną wodą i stawiamy garnek na małym ogniu. Grzyby powinny się powoli gotować przez 1 godzinę.
- Ugotowane grzyby odcedzamy z wody, dokładnie płuczemy i jak tylko przestygną drobno je siekamy.
- W między czasie obieramy i kroimy w kostkę 1 cebulę, którą smażymy na małym ogniu póki nie nabierze złotego koloru.
- Posiekane grzybki, usmażoną cebulkę i łyżkę bułki tartej dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec doprawiamy farsz do smaku: odrobiną soli i pieprzu.
- Przygotowujemy ciasto: przesiewamy mąkę i stopniowo dolewamy ciepłą wodę wymieszaną z solą i z olejem. Mieszamy wszystko najpierw za pomocą łyżki plastikowej, silikonowej czy drewnianej, a jak już zacznie się formować jednolita masa przechodzimy do wyrabiania ciasta rękoma. Wody dolewamy tyle, aby nasze ciasto było gładkie i łatwo odchodziło od dłoni. (Dużo zależy od tego jak bardzo mąka jest wysuszona)
- Wałkujemy ciasto na cienki placek i malutkim kieliszkiem odciskamy placuszki. Do jednego placuszka powinno się zmieścić około pół łyżeczki farszu. Zlepiamy w połowie placuszek, tak że powstaje pierożek i zlepiamy ze sobą dwa końce. Najłtawiej jest to zrobić “owijając” pierożka wokół palca (wskazującego), wtedy łatwo jest nadać kształt uszka i ładnie można zlepić końce pierożka.



Treść oryginalna przepisu z 1871 roku
Gotowane mięso wołowe lub pieczeń usiekaną na massę, wraz z kawałkiem słoniny wziąść w tygielek lub rondelek, łyżkę masła zagotować, wrzucić nieco tartej lub pieczonej cebuli, dać chwilkę zagotować; ale żeby się nie smażyła i zaraz zdjąć z ognia, włożyć usiekane mięso, jeden lub dwa grzybki ugotowane i usiekane, podlewając smakiem z tych grzybków, wsypać trochę bułki tartej, parę jaj całych, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać. Zagnieść ciasto z pół kwarty mąki z jednem jajkiem i wodą, żeby nie było bardzo twarde; rozwałkować, pokrajać w kwadratowe kawałki nieduże, na każdy położyć trochę farszu, brzegi posmarować wodą lub białkiem, złożyć razem w kształt chusteczki, a dwa przeciwległe końce zlepiwszy, utworzy się uszko. Wrzucić na gotującą się wodę osoloną: jak wypłyną to dobre; odlać wodę i włożyć w wazę. Takie uszka w post robią się z grzybów suszonych zamiast mięsa, zresztą tak samo, i smażą na maśle klarownem.Pokaż więcej »


Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

