Jednogarnkowe danie w stylu meksykańskim z ulubionymi dodatkami: koniecznie awokado, świeża kolendra, porządny kleks kwaśnej śmietany i w końcu nachosy.

Vege meksykańskie z nachosami

Danie, które idealnie pasuje na te dni, kiedy odwiedzają nas znajomi lub kiedy mam ochotę ugotować dużo dobrego jedzenia w krótkim czasie i mam nadzieję, że wystarczy na dwa dni (nigdy to się jeszcze nie udało bo jest to tak dobre :) )

vege meksykańskie przepis

Jeżeli ktoś jest wybitnie mięsożerny, to oczywiście tofu może zastąpić mieloną wołowiną. Natomiast gwarantuję, że podsmażone i chrupiące tofu cudownie się tu sprawdzi. Dodatek kukurydzy i fasolki wybitnie podkręcają smak. No i w końcu chrupiące nachosy, dojrzałe awokado i świeża kolendra – to wszystko powoduje, że w jednym garnku powstaje prawdziwa bomba smakowa.

Vege meksykańskie z nachosami

Składniki

  • Do podania: garść kolendry, awokado, łyżka śmietany i nachosy
  • 100 g sera cheddar
  • 400 g fasoli czerwonej
  • 400 g kukurydzy
  • 1 szt pora
  • 1 szt cebuli
  • 2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 400 g tofu

Przygotowanie

  1. Tofu rozgniatam widelcem na drobne kawałki i przyprawiam ulubioną mieszanką (u mnie jest to przyprawa do kurczaka) ale można też użyć swojej kompozycji i dodać przypraw: czerwonej papryki słodkiej i ostrej, papryki wędzonej, oregano, pieprz i sól.
  2. Smażę tofu na dobrze rozgrzanym oleju, od czasu do czasu mieszając. Tofu powinno się nabrać brązowego koloru i ładnie się zrumienić. Zdejmuję tofu i na tej patelni będę przygotowywać dalej sos.
  3. Por kroję w cieniutkie paseczki, cebulkę w drobną kosteczkę. Smażę wszystko na odrobinie oleju. Jak tylko się zrumieni dodaję passaty pomidorowej.
  4. Po ok. 2 minutach dodaję kukurydzę z puszki i czerwoną lub czarną fasolkę. Po kolejnych 2 minutach dodaję pokrojony w kostkę ser.
  5. Pod sam koniec dodaję usmażone wcześniej tofu. Mieszam i podduszam pod przykryciem przez ok 5 minut.
  6. Kolendrę siekam, awokado obieram i kroję w paski. Wykładam na gotowy sos awokado, kolendrę, łyżkę kwaśnej śmietany i kilka nachosów – resztę wsypuję do miski i stawiam obok patelni z sosem. (Jeżeli wyłożysz wszystkie nachosy do sosu, to one zmiękną i nie będą tak smaczne.)
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko