Oszałamiająco dobry wege boczek idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, ja wykorzystałam do wege burgera.

Subskrybuj

Wege boczek jest aromatyczny i przyjemnie chrupiący. A Ty do jakiego dania go wykorzystasz?

Wege boczek

Składniki

  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki sosu barbecue
  • 8 krążków papieru ryżowego

Przygotowanie

  1. Przygotowuję marynatę: dodaję płatki drożdżowe, suszony czosnek, sos sojowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy, paprykę wędzoną oraz sos barbecue. Wszystko dokładnie mieszam.
  2. Dwa krążki papieru ryżowego nakładam na siebie, namaczam we wrzątku.
  3. Kroję ostrym nożem na paski i marynuję.
  4. Tak przygotowany surowy wege boczek wykładam na papier do pieczenia i piekę przez 8 min. w 200 stopniach.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko