Pasztet w wersji wegetariańskiej ale z dużą ilością białka. Głównymi składnikami są czerwona soczewica, kasza gryczana niepalona, która jest bogata w błonnik i warzywa po rosole – wszystko pięknie się ze sobą komponuje i w smaku dorównuje tym najbardziej mięsnym pasztetom.

Wegetariański pasztet

Wiele razy się już przekonałam, że wegetariańskie zamienniki często świetnie zdają egzamin. Wegetariański pasztet bardzo szybko się robi, jest smaczny i zdrowy. Kluczowymi dodatkami są tutaj oczywiście przyprawy: sporo majeranku, porządna ilość mielonej, wędzonej papryki, ostra i słodka czerwona papryka – to wszystko sprawia, że pasztet jest aromatyczny.

wykladanie pasztetu

Jeżeli przed wege pasztetem powstrzymuje Cię fakt, że podstawowym zamiennikiem mięsa jest soczewica, czyli strączkowe warzywo, to mogę Cię pocieszyć. Natura obdarzyła nas wyjątkowymi ziołami, które skutecznie niwelują jakiekolwiek dolegliwości po spożyciu strączkowych przysmaków. Chociażby dodatek majeranku jest tutaj niezbędny, ponieważ likwiduje on bóle brzucha i rozprawia się z enzymami, które mogą powodować wzdęcia.

przepis wege pasztet

Dodatkowo zawsze możesz sięgnąć po ziołowe napary, które w naturalny sposób przyniosą ulgę. Suplement diety VerdinFix zawierająca m.in. miętę, kolendrę, czy kminek, które wspierają trawienie.

verdin fix pasztet

Wegetariański pasztet idealnie smakuje z typowymi dodatkami: z żurawiną, z chrzanem czy z musztardą.

zurawina

Wegetariański pasztet

Składniki

  • 160 g soczewicy
  • 120 g kaszy gryczanej
  • 1 szt jajek
  • 100 g bułki tartej
  • 1 szt cebuli
  • Warzywa z rosołu: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera
  • Przyprawy: 3 łyżki majeranku, po 1 łyżeczce słodkiej, wędzonej, ostrej papryki czerwonej

Przygotowanie

  1. Wyjmij z rosołu marchewkę, pietruszkę i seler.
  2. Ugotuj kaszę gryczaną i soczewicę (użyłam czerwonej).
  3. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju aż uzyska złocisty kolor.
  4. W dużej misce umieść: warzywa z rosołu, ugotowaną kaszę gryczaną, ugotowaną soczewicę, jajko, przyprawy: sól, pieprz, czerwoną paprykę ostrą, słodką i wędzoną oraz majeranek, dodaj podsmażoną cebulkę (razem z olejem). Zblenduj na gładką masę.
  5. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki/łyżki.
  6. Formę do pieczenia wyłóż papierem i przełóż masę pasztetową.
  7. Przez 40 minut piecz w 180 stopniach (grzanie góra-dół), a następnie w 180 stopniach przez 20 minut z opcją grillowania. Pokrój pasztet w momencie, kiedy już się ostudzi.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko