Wegetariański pasztet

Czas przygotowania 40 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Pasztet w wersji wegetariańskiej ale z dużą ilością białka. Głównymi składnikami są czerwona soczewica, kasza gryczana niepalona, która jest bogata w błonnik i warzywa po rosole – wszystko pięknie się ze sobą komponuje i w smaku dorównuje tym najbardziej mięsnym pasztetom.

Wiele razy się już przekonałam, że wegetariańskie zamienniki często świetnie zdają egzamin. Wegetariański pasztet bardzo szybko się robi, jest smaczny i zdrowy. Kluczowymi dodatkami są tutaj oczywiście przyprawy: sporo majeranku, porządna ilość mielonej, wędzonej papryki, ostra i słodka czerwona papryka – to wszystko sprawia, że pasztet jest aromatyczny.

Jeżeli przed wege pasztetem powstrzymuje Cię fakt, że podstawowym zamiennikiem mięsa jest soczewica, czyli strączkowe warzywo, to mogę Cię pocieszyć. Natura obdarzyła nas wyjątkowymi ziołami, które skutecznie niwelują jakiekolwiek dolegliwości po spożyciu strączkowych przysmaków. Chociażby dodatek majeranku jest tutaj niezbędny, ponieważ likwiduje on bóle brzucha i rozprawia się z enzymami, które mogą powodować wzdęcia.

Dodatkowo zawsze możesz sięgnąć po ziołowe napary, które w naturalny sposób przyniosą ulgę. Suplement diety VerdinFix zawierająca m.in. miętę, kolendrę, czy kminek, które wspierają trawienie.

Wegetariański pasztet idealnie smakuje z typowymi dodatkami: z żurawiną, z chrzanem czy z musztardą.

Wegetariański pasztet
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.