![](/img/containers/pliki/przepisy/wisniowa/8df3bc377c33e72099eb3102724a434c.jpg/d8f54eb6a016e8f28cc526adc7f9eb4d.webp)
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
To było moje pierwsze podejście do wiśniowej. I od teraz mówię Wam: latem wiśniowa jest absolutną koniecznością! Na zimno, z jogurtem i makaronem. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.
![](/img/containers/pliki/przepisy/wisniowa/fe5bfe95d78e794df55568502ddef280.jpg/cc189e6e2d11193c03365567a6eff309.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/wisniowa/023679c72000485d41748e67c96fb7e1.jpg/9949bf5088f51dad095b76fa2177f89f.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/wisniowa/f0d6738e4b443b8010c243c4a14952e1.jpg/51f713119ad35c4abdc7f07cdcf679f4.webp)
Wiśniowa
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Pół garnca wiśni utłuc w moździerzu razem z pestkami, wsypać parę utłuczonych goździków, cynamonu i niech tak parę godzin postoi. Następnie przefasować przez sito, dodać pół funta cukru, kwartę wody, szklankę francuzkiego wina - zagotować razem, wlać do wazy i wynieść do piwnicy. Można tę zupę zaprawić też kwaśną śmietaną, wtedy wina wlewać nie trzeba.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.