Wiśniowa

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

To było moje pierwsze podejście do wiśniowej. I od teraz mówię Wam: latem wiśniowa jest absolutną koniecznością! Na zimno, z jogurtem i makaronem. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.

Wiśniowa
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Pół garnca wiśni utłuc w moździerzu razem z pestkami, wsypać parę utłuczonych goździków, cynamonu i niech tak parę godzin postoi. Następnie przefasować przez sito, dodać pół funta cukru, kwartę wody, szklankę francuzkiego wina - zagotować razem, wlać do wazy i wynieść do piwnicy. Można tę zupę zaprawić też kwaśną śmietaną, wtedy wina wlewać nie trzeba.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
KK
Krystyna Kornatowska
Dodałabym pare całych wiśni i choć trochę czerwonego wina i śmietankę tez .Moge sobie pofantazjować ,bo z wiśniami u mnie problem.Sa czereśnie,ale to nie to samo.
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.