
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
To było moje pierwsze podejście do wiśniowej. I od teraz mówię Wam: latem wiśniowa jest absolutną koniecznością! Na zimno, z jogurtem i makaronem. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.



Wiśniowa
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Pół garnca wiśni utłuc w moździerzu razem z pestkami, wsypać parę utłuczonych goździków, cynamonu i niech tak parę godzin postoi. Następnie przefasować przez sito, dodać pół funta cukru, kwartę wody, szklankę francuzkiego wina - zagotować razem, wlać do wazy i wynieść do piwnicy. Można tę zupę zaprawić też kwaśną śmietaną, wtedy wina wlewać nie trzeba.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.