Wypiek, który zawsze się udaje i który zawsze wszystkim smakuje. Serwuję go chętnie w dni powszednie ale też i podczas spotkań z bliskimi. Idealnie się też sprawdza jako jedno z dań na przyjęcie. Nie znam osoby, której by to nie smakowało i wielokrotnie otrzymywałam prośby, żeby opublikować w końcu na to przepis :)

Zawijaniec pizzowy

Nadzienie zawijańca pizzowego składa się z kilku składników i jest to koniecznie: sos pomidorowy, świeża bazylia, oregano, mozarella i może być też ulubiona szynka albo salami. Wersja bezmięsna też jest bardzo smaczna i polecam ją wszystkim wege-miłośnikom! Do przygotowania zawijańca pizzowego możesz użyć kupione ciasto do pizzy – wtedy przygotowania zajmą dosłownie 15 minut :) Z jednego ciasta wyjdzie porcja dla 4 osób.

zawijaniec pizzowy

Zawijaniec pizzowy

Składniki

  • Sól i pieprz do przyprawienia sosu
  • Kilka listków bazylii
  • Opcjonalnie kilka plasterków szynki lub salami
  • 200 g mozarelli
  • 1 szt ciasta do pizzy
  • suszonego oregano
  • 4 łyżki passaty pomidorowej

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos pomidorowy: passatę wymieszaj z suszonym oregano i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Rozwiń ciasto pizzowe (od razu na blaszce do pieczenia) i rozsmaruj na nim sos pomidorowy. Zostaw tylko brzegi, ponieważ podczas zwijania ciasta sos i tak zacznie się przeciskać na zewnątrz :)
  3. Wyłóż dodatki: rozdrobnioną mozarellę, szynkę/salami i kilka listków świeżej bazylii.
  4. Zwiń całość w roladę. Podwiń brzegi pod spód rolady i wstawiaj całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez ok. 30 minut.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.