
Typ dania
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Delikatna, śnieżnobiała kalafiorowa. Można ją podać z grzankami i np. z kiełkami rzeżuchy. Taka kalafiorówka wprawia w dobry nastrój :)

Zupa kalafiorowa
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Dwa ładne kalafiory oczyszczone pokrajać i ugotować w słonej wodzie. Gdy miękkie, wybrać kilka najbielszym kawałków, które włożyć do wazy, a resztę przetrzeć przez sito, dodać łyżkę mąki zasmażonej z łyżką masła, rozprowadzić rosołem, zagotować i przecedzić, następnie zaprawić 4-ma żółtkami rozbitemi w śmietance. Podaje się grzanki z bułki.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.