![](/img/containers/pliki/przepisy/zupa-kalafiorowa/39d56ce0aa342a7119199ff379b58a37.jpg/f1603347dff3b64af62042a47e26d23b.webp)
Typ dania
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Delikatna, śnieżnobiała kalafiorowa. Można ją podać z grzankami i np. z kiełkami rzeżuchy. Taka kalafiorówka wprawia w dobry nastrój :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/zupa-kalafiorowa/85ea47bf722fda00fd944321b26c1001.jpg/4f95728be466ff8a524d3e0e76fc2921.webp)
Zupa kalafiorowa
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Dwa ładne kalafiory oczyszczone pokrajać i ugotować w słonej wodzie. Gdy miękkie, wybrać kilka najbielszym kawałków, które włożyć do wazy, a resztę przetrzeć przez sito, dodać łyżkę mąki zasmażonej z łyżką masła, rozprowadzić rosołem, zagotować i przecedzić, następnie zaprawić 4-ma żółtkami rozbitemi w śmietance. Podaje się grzanki z bułki.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.