Koperkowa

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Sezon na rozgrzewające zupy uważam za otwarty. Kiedy za oknem trudno dojrzeć promieni słonecznych, to nie pozostaje nic innego jak zaserwować sobie coś dobrego i pożywnego. Wiecie, takie danie, które choć trochę uspokoi nasze wnętrze i sprawi, że się lepiej poczujemy. Dlatego prezentujemy Wam przepis na zupę koperkową. Bazą do koperkowej jest oczywiście rosół. Tak naprawdę namawiam Was do tego, żeby ugotować sobie solidną porcję rosołu i przechowywać go w lodówce (bez jarzyn i mięsa, inaczej rosół będzie kwaśny). Dzięki temu szybko przyrządzicie każdą zupę w błyskawicznym tempie.

Zuzia przetestowała recepturę z 1910 roku, a poniżej kilka słów od niej samej :)

Uwielbiam koperek dodaję go zawsze do ziemniaków, sałatek bardzo często do zup. Postanowiłam więc przygotować zupę koperkową by móc jeszcze bardziej cieszyć się jego smakiem. Moja mama najczęściej podawała zupę koperkową z ryżem lub z ziemniakami. Ale bardzo często serwuje się ją po prostu z jajkiem lub grzankami.

Koperkowa
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Zupa koprowa. Robi się tak samo jak szczawiowa, tylko zamiast szczawiu udusić na maśle drobniutko posiekany koperek, którego jednak nie trzeba parzyć, ale tylko w wodzie opłukać. Kto chce może wbić 3 żółtka do wazy, a zupa będzie smaczniejsza. Podaje z grzankami.

Awatar
Zuzia Buczek
Gotowanie to największa pasja jaką do tej pory odkryłam w sobie. Po ciężkim dniu uwielbiam zamykać się w swojej kuchni i eksperymentować. Jednak najbardziej w tym całym gotowaniu lubię tworzyć coś dobrego dla moich bliskich, widząc ich uśmiechy i pełne brzuchy. Moimi przepisami dzielę się też na: kukuleczki.pl
Dołącz do dyskusji
MR
Martyna Radwan
Bardzo lubię Pani przepisy i często z nich korzystam. Muszę spróbować tą koperkową z żółtkami i mąką, nigdy takiej nie gotowałam.U mnie zupka koperkowa taka tradycyjna.https://prostepesto.pl/zupa-koperkowa-z-kalafiorem-i.../
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.