Zupa krem z dyni

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Wspomniałam już raz, że w ponad 100-letnich (polskich) przepisach nie znalazłam ani jednej receptury z wykorzystaniem dyni. Pierwsze wzmianki o dyni pojawiły się w książce z przepisami z 1926 roku, gdzie też klarownie było opisane, że dynia jest warzywem powszechnym i często wykorzystywanym w kuchni chłopskiej. Nic więc dziwnego, że kucharze nie tracili swojego czasu na zabawy z dynią. Jednak starodawne przepisy są też kopalnią wiedzy i inspiracji.

Jedna receptura (dokładnie na krem marchewkowy) rozbudziła moje zmysły smakowe i postanowiłam w swojej kuchni przyrządzić zupę krem z dyni. Zmienia się główny składnik ale kolor zostaje ten sam :) Oryginany przepis na krem marchewkowy zobacz poniżej.

Rozgrzewająca zupa krem z dyni z dodatkiem oleju sezamowego i z prażonym słonecznikiem wydaje się być zbawiennym rozwiązaniem w jesienne popołudnia.

Zupa krem z dyni
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Wziąść młodej marchwi oczyszczonej, dodać masła i dusić pod pokrywą, skoro takowa się rozgotuje przefasować przez durszlak. Zasmażyć masła z mąką, zmieszać z marchwią, dodać trochę soli, cukru, rozprowadzić smakiem z włoszczyzny, żeby zupa nie była zbyt gęsta, ogrzać ją i wydać z suszonemi grzankami.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.