Wspomniałam już raz, że w ponad 100-letnich (polskich) przepisach nie znalazłam ani jednej receptury z wykorzystaniem dyni. Pierwsze wzmianki o dyni pojawiły się w książce z przepisami z 1926 roku, gdzie też klarownie było opisane, że dynia jest warzywem powszechnym i często wykorzystywanym w kuchni chłopskiej. Nic więc dziwnego, że kucharze nie tracili swojego czasu na zabawy z dynią. Jednak starodawne przepisy są też kopalnią wiedzy i inspiracji.

Zupa krem z dyni

Jedna receptura (dokładnie na krem marchewkowy) rozbudziła moje zmysły smakowe i postanowiłam w swojej kuchni przyrządzić zupę krem z dyni. Zmienia się główny składnik ale kolor zostaje ten sam :) Oryginany przepis na krem marchewkowy zobacz poniżej.

pieczona dynia

Rozgrzewająca zupa krem z dyni z dodatkiem oleju sezamowego i z prażonym słonecznikiem wydaje się być zbawiennym rozwiązaniem w jesienne popołudnia.

Zupa krem z dyni

Składniki

  • Mały kawałek utarkowanego imbiru
  • Szczypta soli
  • 500 ml wody
  • Kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy
  • Mały kawałek pora
  • Mały kawałek selera
  • 1 szt pietruszki
  • 1 szt marchewki
  • 1 szt dyni

Przygotowanie

  1. Dynię możesz przygotować na dwa sposoby: możesz ją pokroić w większą kostkę i zagotować do momentu aż będzie miękka albo możesz też ją upiec (ja wolę zdecydowanie tę metodę): dynię myję i kroję na mniejsze części. Wyjmuję ze środka pestki i kawałki dyni układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed wyjęciem dyni sprawdzam widelcem, czy miąższ jest już miękki. Do pieczenia czy ugotowania idealnie nadaje się dynia typu hokkaido. Wymaga zdecydowanie mniej czasu niż większość innych dyń.
  2. Przygotowuję warzywa na wywar: myję i obieram pietruszkę, marchewkę, seler, kawałek pora i przypalam na palniku cebulę. Warzywa zalewam 500 ml wody, dodaję listek laurowy, ziela angielskiego i gotuję pod przykryciem na małym ogniu. Zajmie to ok. 30 minut.
  3. Zaczynam blendować miąższ upieczonej dyni. Dodaję do niego (stopniowo) przecedzony wywar warzywny. Lubię też dodać warzywa: ugotowaną marchewkę, seler i pietruszkę ale jeżeli chcesz mieć czysty dyniowy krem to nie dodawaj żadnych więcej warzyw :)
  4. Zupę krem z dyni doprawiam solą, pieprzem i kawałkiem utartego imbiru. Krem podaję z kilkoma kroplami oleju sezamowego i z uprażonym słonecznikiem. Zwykłe grzanki też będą tu idealnie pasowały.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Wziąść młodej marchwi oczyszczonej, dodać masła i dusić pod pokrywą, skoro takowa się rozgotuje przefasować przez durszlak. Zasmażyć masła z mąką, zmieszać z marchwią, dodać trochę soli, cukru, rozprowadzić smakiem z włoszczyzny, żeby zupa nie była zbyt gęsta, ogrzać ją i wydać z suszonemi grzankami.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.