Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Czym jest zupa "Nic"? :-) Okazuje się, że jest to wyjątkowy deser dla miłośników mlecznych i waniliowych smaków. Mleko gotowane z laską wanilii, doprawiane żółtkami i na koniec przyozdobione lekką, puszystą pianką. W smaku podobne do roztopionych lodów waniliowych, tylko że o niebo lepsze! Ja jeszcze dodałam ze swojej strony maliny i borówki. Jeeej, ale to jest dobre! Ach i jeszcze jedno - podajemy na zimno! :)
Składniki
Przygotowanie
Pół garnca mleka ugotować z kawałkiem wanilii lub cynamonu, albo kilku gorzkiemi migdałami. Ubić tęgą pianę z 6 białek, zmieszać z łyżką bardzo miałkiego cukru i odrazu wrzucić w gorące mleko. Po chwili przeciąć piankę ostrym nożem na krzyż, odwrócić na drugą stronę, a gdy zupełnie stężnieje, kłaść z niej łyżką foremne kluseczki do wazy. Mieć już ubite 6 żółtek z ćwierć funtem cukru i powoli mieszając połączyć z mlekiem, następie wlać do wazy na przygotowaną piankę. Można też ubitą piankę kłaść łyżką na blachę wysmarowaną woskiem i wstawić pod blachę na 10 minut, żeby się zrumieniło.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.