Zupa Nic

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Czym jest zupa "Nic"? :-) Okazuje się, że jest to wyjątkowy deser dla miłośników mlecznych i waniliowych smaków. Mleko gotowane z laską wanilii, doprawiane żółtkami i na koniec przyozdobione lekką, puszystą pianką. W smaku podobne do roztopionych lodów waniliowych, tylko że o niebo lepsze! Ja jeszcze dodałam ze swojej strony maliny i borówki. Jeeej, ale to jest dobre! Ach i jeszcze jedno - podajemy na zimno! :)

Zupa "Nic"
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Pół garnca mleka ugotować z kawałkiem wanilii lub cynamonu, albo kilku gorzkiemi migdałami. Ubić tęgą pianę z 6 białek, zmieszać z łyżką bardzo miałkiego cukru i odrazu wrzucić w gorące mleko. Po chwili przeciąć piankę ostrym nożem na krzyż, odwrócić na drugą stronę, a gdy zupełnie stężnieje, kłaść z niej łyżką foremne kluseczki do wazy. Mieć już ubite 6 żółtek z ćwierć funtem cukru i powoli mieszając połączyć z mlekiem, następie wlać do wazy na przygotowaną piankę. Można też ubitą piankę kłaść łyżką na blachę wysmarowaną woskiem i wstawić pod blachę na 10 minut, żeby się zrumieniło.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AJ
Agnieszka Jankowska
Pamiętam tą zupę robioną przez babcię 45 lat temu. Obłędny smak. Super danie dla niejadków i nie tylko
LJ
Lucja Jankowska
Mam zamiar tę zupę ugotowac swojej rodzince.zapewne będą mile zaskoczeni
BG
Bart Gryszko
Lenka, kiedy robimy raz jeszcze :) ?
BG
Bart Gryszko
Jutro ;) ?
KG
Katarzyna Gontowicz
Słyszałam o tej zupie:) Przypomina mi raczej deser niż zupę:)
LS
Launa Simpson
Muszę zrobić to jutro!
BW
Beata Wantuch
można dodać jeszcze małe kulki ptysiowe :)
Awatar
Lena Gryszko
Świetny pomysł!
LJ
Lucja Jankowska
Bardzo lubię zupę NIC W moim domu rodzinnym Moja Mamusia nam gotowała.
AJ
Anna Juda
Trafilam tu przez przypadek bo chcialam porownac przepis na "zupe nic",ktory "od zawsze"goscil w moim rodzinnym domu,a pozniej w moim domu,teraz przejely go moje dzieci,a teraz interesuja sie nim moje wnuki.I...jak to bywa w zyciu...zakochalam sie w przepisach tradycyjnych.plPozdrawiam serdecznie "hanusia"
Awatar
Lena Gryszko
Aniu! "Hanusiu" jak bardzo fajnie jest czytać Twoje słowa <3 Bardzo się cieszę i dziękuję!
AW
Anna Wojtyna
Właśnie oglądam Masterchefa i po raz pierwszy usłyszałam o zupie nic. Nie znam jej, ale chętnie wypróbuję. Wygląda super!
DA
Daniel Abramek
Ojej... pamiętam u babci miałem okazję tą zupę kosztować, prawie 20 lat temu. Chyba zagoszczę tu na dobre :)
Awatar
Lena Gryszko
Zapraszam częściej <3
MB
Martyna Brzozowska
Dziękujemy za przypomnie przepisu. Synek uwielbia takie śniadanie.
KF
Kasia Fijałkowska
Mama mi taką robiła w dzieciństwie, dziękuję za przypomnienie:)
MW
Magdalena Wojdyna
Pierwszy raz w życiu słyszę o tej zupie. Ale muszę spróbować. Trzymajcie kciuki ;)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.