![](/img/containers/pliki/przepisy/baklazan-faszerowany/0799e88359ad8fbec89d2c2622c054c0.jpg/0ccce1742a5156ec8284845c62b689de.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
O mój bakłażanie! :-) Dzisiaj kolejna propozycja na obiad prosto z piekarnika. Szybko, bez zbędnego wymyślania, łatwo i co najważniejsze: smacznie.
![](/img/containers/pliki/przepisy/baklazan-faszerowany/2d8e9a3ac0b11193c3b074c6f0fe044b.jpg/939fae25cf02a65fbc51998acd8da9aa.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/baklazan-faszerowany/bafe9ff4b4f80496d09c5f1be7837245.jpg/c37a87b0c31457b3657510ee7c78e1f5.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/baklazan-faszerowany/9084d9748a0636e70ec655381563de6a.jpg/3c5f9e3197acd3dd89841f1be96d3aa8.webp)
Swoją drogą wiecie, że właściwa nazwa bakłażana to "psianka podłużna"? Tak, tak, dobrze czytacie :) Psianka i to podłużna. A wszystko dlatego, że bakłażan wywodzi się z rodziny warzyw psiankowatych, do których zaliczamy też m.in. pomidory czy ziemniaki. A że bakłażany są podłużne, to dlatego jest to psianka podłużna. Taka ciekawostka dla Was :)
Oprócz tego w starych książkach kucharskich spotykam nazwę "bałtarzany", które wyjaśnione są w następujący sposób:
"Bałtarzany, zwane też jajkami krzewiastymi, przesyłają do nas z południowych krajów. Rosną na krzakach podobnie jak pomidory, różniąc się od nich kształtem podłużnym owalnym i ciemno fioletową barwą. W smaku są bardzo delikatne [...]. A "jajka krzewiaste" pewnie stąd, że po angielsku bakłażan to eggplant :)
Mało tego! Bakłażany występują też pod nazwą: "oberżyna", "gruszka miłosna" i "bakman" <3 Ach to nazewnictwo! Człowiek uczy się przez całe życie :)
PS w oryginalnym przepisie jest mowa o dodaniu suszonych grzybów i tu niestety ja akurat nie miałam jeszcze ususzonych więc użyłam suszonych pomidorów. A ze względów zdrowotnych nie użyłam w ogóle śmietany (można dodać 2 łyżeczki i wymieszać z ryżem)
Składniki
Przygotowanie
Sparzone i wydrążone z pestek pomidory napełnić farszem z przygotowanego ryżu, wymieszanego z usiekanemi wysuszonymi grzybkami i dwiema lub trzema łyżkami śmietany. Z wierzchu posypać parmezanem, polać masłem i wstawić na patelni do pieca na 20-25 minut.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.