Chleb Pszenny

Według przepisu z 1839 r.

Czas przygotowania 140 minut
Czas gotowania 50 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Zabrałam się za pieczenie chleba! :) Przed Wami najprostszy (tak mi się wydaje) przepis na zwykły chleb z pszennej mąki.

Chleb pszenny
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1839 roku

Put a tea-spoonful of salt, and a large one of yeast, into a quart of flour; make it sufficiently soft, with corn meal gruel; when well risen, bake it in a mould. It is an excellent bread for breakfast. Indifferent flour will rise much better, when made with gruel, than with fair water.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
DM
Daria Marczak
Jakiej foremki trzeba użyć? :)
MM
Ma-ka Majka
Podbijam pytanie :) Jak foremka jest najlepsza?
WK
Wanda Kowalska
Przecież sól niszczy drożdże i daje się ją pod koniec, do wyrośnięcia drożdże potrzebują CUKRU
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.