Przepis na chrupiącą focaccię z cieniutkimi plasterkami ziemniaka, świeżym rozmarynem i gruboziarnistą solą.

Tego typu fociaccię spróbowaliśmy pierwszy raz będąc w Rzymie. Tak się zakochaliśmy w tym smaku, że koniecznie chcieliśmy odtworzyć go po powrocie do domu. Składnik, który może Cię trochę zaskoczyć to słód jęczmienny ale spokojnie – możesz go kupić nawet na allegro :)

focaccia przepis

Focaccia wychodzi idealnie chrupiąca i jest pięknie napowietrzona. Ciasto ma duże dziury wypełnione powietrzem. Ziemniaki możesz cieniutko pokroić wykorzystując do tego zwykłą obieraczkę do warzyw. Świeży rozmaryn i sól nadają idealnego aromatu i smaku. Jeżeli wypróbujesz ten przepis, daj znać jak Ci wyszła focaccia!

przepis na focaccie

chrupiąca focaccia przepis

Z podanych proporcji wychodzi 1 duża focaccia dla 2 osób.

Chrupiąca focaccia z plasterkami ziemniaka i rozmarynem

Składniki

  • Oliwa do polania gotowej focacci
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 20 ml mleka
  • 135 ml wody
  • 4 g mielonego słodu jęczmiennego
  • 4 g drożdży
  • 5 g soli himalajskiej
  • 4 szt ziemniaków
  • Gałązka świeżego rozmarynu
  • Pół łyżeczki gruboziarnistej soli do posypania

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mąkę, mleko i ok. 50 ciepłej wody. Wyrabiaj kilka minut.
  2. Dodaj resztę wody, drożdże, słód i sól. Wyrabiaj ok 10 min (będzie się mocno kleić i tak ma być).
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 min.
  4. Obsyp blat mąką, wyłóż ciasto i zwiń je kilka razy (nie uciskaj mono, żeby nie zniszczyć bąbelków powietrza). Uformuj delikatnie kulkę. Odstaw na kolejne 30 min.
  5. Wyłóż ciasto delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Palcami delikatnie nadaj pożądany kształt, wyłóż plasterki cieniutko pokrojonych ziemniaków (użyłam obieraczki).
  6. Posyp świeżym rozmarynem i solą i piecz przez 6 min w 230 stopniach na dolnej grzałce i przez 5 min. na górnej grzałce z opcją grill.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko