Są takie chwile, kiedy ma się ochotę na coś dobrego ale za nic nie chce się spędzić w kuchni dłużej niż 5 minut. I wtedy odpowiedzią jest dip oliwny. Niby nic takiego, bo jest to połączenie kilku prostych składników ale tak smakuje, że z każdym kęsem chce się jeszcze więcej. ⁠

Subskrybuj

Pamiętam jak po zrobieniu tych zdjęć co chwilę maczałam chlebek w tym dipie i powolnie, w ciszy wyjadłam prawie całą miseczkę.⁠ Można również wykorzystać pieczywo, które zaczęło już twardnieć i podpiec je w piekarniku lub na patelni, dzięki temu nie marnuJEMY żywności.⁠

Dip oliwny

Składniki

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 30 g Sera Grana Padano
  • 1 szt ząbku czosnku
  • suszone oregano
  • płatki chilli
  • sól
  • pieprz
  • bagietka

Przygotowanie

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Dodaj przyprawy: bazylia, płatki chilli, odrobina soli i reszta to oliwa z oliwek.
  3. Ser zetrzyj na drobnych oczkach i połącz wszystkie składniki w miseczce. Wyjadaj powoli delektując się każdym kęsem. ⁠
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko