Są takie chwile, kiedy ma się ochotę na coś dobrego ale za nic nie chce się spędzić w kuchni dłużej niż 5 minut. I wtedy odpowiedzią jest dip oliwny. Niby nic takiego, bo jest to połączenie kilku prostych składników ale tak smakuje, że z każdym kęsem chce się jeszcze więcej.



Pamiętam jak po zrobieniu tych zdjęć co chwilę maczałam chlebek w tym dipie i powolnie, w ciszy wyjadłam prawie całą miseczkę. Można również wykorzystać pieczywo, które zaczęło już twardnieć i podpiec je w piekarniku lub na patelni, dzięki temu nie marnuJEMY żywności.


Dip oliwny
Składniki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 30 g Sera Grana Padano
- 1 szt ząbku czosnku
- suszone oregano
- płatki chilli
- sól
- pieprz
- bagietka
Przygotowanie
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dodaj przyprawy: bazylia, płatki chilli, odrobina soli i reszta to oliwa z oliwek.
- Ser zetrzyj na drobnych oczkach i połącz wszystkie składniki w miseczce. Wyjadaj powoli delektując się każdym kęsem.




Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

