Eskalopki z piersi indyczej w kremowym, śmietanowo-koperkowym sosie. Przykład dania obiadowego, który zawsze wszystkim smakuje. Zawsze też pada pytanie o możliwość dokładki sosu – bo jest absolutnie bajeczny w smaku.

Eskalopki indycze w śmietanowo-koperkowym sosie

Sos śmietanowo-koperkowy wyjątkowo kojarzy mi się z moją babcią. Różne rodzaje mięs, które były duszone właśnie w tym sosie, to popisowy obiad w wykonaniu mojej babci. Nic więc dziwnego, że mam do tych smaków sentyment. Jak się okazuje nie tylko ja. I wygląda na to, że nasza Olivka też już polubiła ten smak.

Eskalopki indycze w śmietanowo-koperkowym sosie

Składniki

  • 500 g filetów z indyka
  • 120 ml rosołu
  • 250 ml śmietany 18 proc
  • 2 szt marchewek
  • 1 szt cebuli
  • Pęczek koperku

Przygotowanie

  1. Piersi indyka pokrój na 2 lub trzy części i delikatnie obsyp je solą oraz pieprzem.
  2. Pokrój w drobną kosteczkę cebulę, a na tarce zetrzyj marchewkę na dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmażaj cebulkę aż ładnie się zrumieni. Dodaj marchewkę. Podsmażaj całość przez kilka minut.
  4. Dodaj piersi indycze i przykryj pokrywką. Odczekaj 4-5 minut i obróć piersi na drugą stronę. Smaż przez ok 10 minut.
  5. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą pół szklanki rosołu/bulionu ze śmietaną. Wylej sos na patelnię, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na kolejne 30 minut. Zmniejsz ogień na minimalny i pilnuj żeby warzywa się nie przypaliły.
  6. Dodaj posiekany koperek, podduś jeszcze przez 5 minut i gotowe.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko