Gulasz z owocami morza jest bardzo aromatycznym daniem. Ostatnio dość często zdarza mi się mieć pomocnika w kuchni w postaci mojej córki Olivki, a wspólne gotowanie daje nam niezapomniane chwile.

Subskrybuj

Przy gulaszu z owocami morza musimy poświęcić trochę więcej czasu, by ośmiornica, która gra główną rolę w tym przepisie była idealnie miękka, ale uwierzcie mi, że warto.

Gulasz z owocami morza

Składniki

  • 800 g ośmiornicy
  • 400 g surowych krewetek
  • 3 szt dużych ziemniaków
  • 2 szt marchewek
  • 2 szt papryk czerwonych
  • 1 szt cebuli
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie

  1. Ośmiornicę porządnie myję i podduszam ją z 3 ząbkami czosnku pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1,5 godziny.
  2. Odlewam wywar, ośmiornicę kroję na mniejsze kawałki i odstawiam na bok.
  3. Podduszam warzywa: marchewka starta na dużych oczkach, papryka pokrojona w małe paski, cebulka w drobną kostkę, ziemniak w kostkę.
  4. Wszystkie pokrojone warzywa dodaję wywaru i duszę, aż warzywa będą miękkie.
  5. Dodaję passatę. Dodaję krewetki i duszę przez ok 5 min.
  6. Następnie dodaję ośmiornicę i lekko zagotowuję jeszcze przez ok 2-3 minuty.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko