![](/img/containers/pliki/przepisy/kaczka-w-pomaranczach/5d2cf592e59512bcd4c1cd297b9fca61.jpg/1f08da74133b98c51e2b73871a7b6eb7.webp)
Typ dania
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kaczka ma specyficzny i wyraźny smak. Słodkie pomarańcze idealnie balansują się z kaczym smakiem. Mięso wychodzi pięknego koloru, cudownie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.
![](/img/containers/pliki/przepisy/kaczka-w-pomaranczach/14a9d2e8032ce9e614b93e9997c26c4a.jpg/c8a719c3ba1b09f9c20d0c607db80ec9.webp)
Kaczka w pomarańczach
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Kaczkę w całości obrumienić na maśle, wyjąć i pokrajać; w gorące masło wsypać łyżkę mąki, zasmażyć, wlać szklankę bulionu i trochę wody, dodać soli i pieprzu, szczyptę tartej skórki pomarańczowej i sok z całej pomarańczy; W sos ten włożyć kaczkę i dusić około godziny. Gdy miękka wyjąć na półmisek, który otoczyć ćwiartkami pomarańczy starannie obranych i posypanych cukrem lub obsmażonymi w cukrze.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.