Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Wersja kapuśniaczka ekspresowego :) Do zup podchodziłam zawsze jak do jeża. W zasadzie teraz już wiem dlaczego. Przede wszystkim po prostu nie wiedziałam jak je dobrze robić. Od kiedy testuję Przepisy Tradycyjne, to prawie każdego dnia zajadamy się z Bartkiem inną zupą!
Kapusta kwaśna na rosole z kaszą gryczaną? Tak! Mimo, że korzystam ze starych już przepisów, to praktycznie każdego dnia odkrywam coś nowego :) Poniżej oryginalny zapis z 1871r.
Składniki
Przygotowanie
Ugotować rosół tęgi zwyczajnym sposobem, kapustę kwaszoną wycisnąć mocno z sosu, a nawet jeżeli bardzo kwaśna, wypłókać i posiekać drobno, włożyć w rondel z masłem, podlać rozgotowanym bulionem i dusić aż zupełnie miękka będzie. Podając, na wazę włożyć tak przygotowaną kapustę, której powinno być dużo i rozprowadzić rosołem. Do tej zupy podaje się gruba kasza gryczana uprarzona w maśle lub młodej słoninie. Wyborna zupa.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.