Święta Bożego Narodzenia każdemu kojarzą się z czymś innym, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez karpia na Wigilijnym stole.

Subskrybuj

A w dodatku w tak banalnie prostej marynacie na bazie majonezu , ziół, cynamonu i czosnku jest po prostu obłędny. Karpia można smażyć, gotować, ale ja zdecydowanie najbardziej lubię, kiedy jest upieczony.

Karp na Święta

Składniki

  • 2 łyżki majonezu
  • oregano
  • majeranku
  • cynamonu
  • tymianku
  • 2 szt ząbku czosnku
  • 1 szt świeżego karpia

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę: majonez, oregano, majeranek, cynamon, tymianek i czosnek. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj.
  2. Dzwonki karpia dokładnie obtocz w przygotowanej marynacie. Ważne jest to, aby sos opatulił dokładnie każdy kawałek.
  3. Ułóż karpia w żaroodpornym naczyniu i piecz przez 45 minut w 200 stopniach. Będzie aromatyczny i pyszny.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko