
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Przygotowałam koreczki śledziowe z musztardą francuską, cebulką i ziarnami gorczycy. Przepis jest bardzo prosty, a śledzie najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połącza. Polecam również wymoczyć płaty w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc, aby pozbyć się słonego posmaku. Można dodać odrobinę mleka, które też neutralizuje słonawy smak i powoduje, że śledzie są bardzo delikatne. Koreczki śledziowe są świetną przystawką na imprezy, a na świątecznym stole po prostu nie może ich zabraknąć.

Składniki
Przygotowanie
Wybrać i wymoczyć śledzie takie jak do marynowania, obciągnąć ze skóry, rozciąć na dwie połowy, wyjąć wszystkie ości, odciąć głowy i ogonki i każdą połówkę posmarować grubo musztardą francuską, posypać drobno usiekaną cebulą i gorczycą, zwinąwszy w trąbkę, układać w słoju przekładając plasterkami cytryny. Na wierzch wrzucić trochę całego pieprzu i kilka listów bobkowych. Zalać świeżą oliwą tak, aby śledzie były zakryte. Podając przekroić każdego śledzia na dwoje, ułożyć na talerzu i skropić tą samą oliwą i cytryną. Jest to wyborna przekąska na post, a trzymana w chłodnym miejscu może stać parę tygodni.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.