Danie obiadowe, które jest tak proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem też i efektowne!

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

Składniki

  • 1 sztuka gotowego ciasta francuskiego
  • 400 g łososia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 natka pietruszki
  • 125 g mozarelli
  • 1 szt pora
  • 6 szt suszonych pomidorów z oleju

Przygotowanie

  1. Pokrój pora w cieniutkie paseczki, posiekaj natkę pietruszki, wymieszaj, dodaj soli i odrobinę pieprzu, podsmaż na odrobinie oleju i przełóż do miseczki, żeby trochę ostygło.
  2. Pokrój kolejne składniki: suszone pomidory i mozarellę.
  3. Rozwiń ciasto francuskie, przekrój je wzdłuż na dwie części. Na jednej ułóż surowego łososia, wyłóż na niego podsmażonego pora, pokrojoną mozarellę i suszone pomidory. Dopraw ulubionymi przyprawami.
  4. Przykryj z wierzchu drugim płatem ciasta francuskiego, dociśnij brzegi. Posmaruj całość roztrzepanym jajkiem, ponacinaj z wierzchu delikatnie w kilku miejscach.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko