Jest to unowocześniona wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Po pierwsze są one pieczone, a nie smażone. Po drugie kotlety są nadziane pesto kolendrowym. Po trzecie, dzięki tym 2 wyżej punktom powstało tak dobre danie, że postanowiłam opublikować przepis na blogu :)

Nadziewane kotlety mielone

Nadziewane kotlety mielone

Składniki

  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw do mięsa, szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • Garść słonecznika
  • Sok z połówki cytryny
  • 1 doniczka kolendry
  • 500 g mielonego z indyka

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wyłóż do miski i przypraw: ulubioną mieszanką, pieprzem i odrobiną soli. Dodaj mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  2. W wysokim naczyniu umieść pęczek kolendry, dodaj soku z cytryny, garść ziaren słonecznika, 2 łyżki oleju i zblenduj na jednolitą pastę.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, uformuj 8 kotletów z mięsa. Wyłóż 4 kotlety na papier do pieczenia, rozsmaruj po łyżeczce pesto kolendrowego oraz przykryj kolejnym kotletem.
  4. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z sałatą i pieczonymi warzywami (na zdjęciu pieczona papryka, brukselka i pietruszka)
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko