Nieraz się zastanawiamy z czym podać kanapki, które będą niebanalne, dobre w smaku i niezbyt pracochłonne. Lubię podawać kanapki w formie mini przystawek podczas większych imprez. Szybko się je robi, wyglądają apetycznie i wszyscy się nimi zachwycają. Jedyny minus jest taki, że też szybko znikają :)


Moja propozycja na dzisiaj to 4 różne pasty kanapkowe. Pierwsza z nich to tradycyjne pesto bazyliowe. Na takiej kanapeczce możemy ułożyć dodatkowo plasterek mozarelli i listek świeżej bazylii. Przepis na podstawowe pesto bazyliowe znajdziesz tutaj. Kolejna propozycja to kanapka z tapenadą oliwkową podawana z przypieczonym plasterkiem kiełbaski. Wystarczy zblendować mały słoik czarnych oliwek, dodać posiekaną natkę pietruszkę, ząbek czosnku i doprawić całość solą oraz pieprzem. Taka pasta na kanapce wygląda jak czarny kawior.
Następna propozycja to pasta z suszonych pomidorów. Suszone pomidory blendujemy, dodajemy do nich garść prażonego słonecznika, ugrillowane plasterki cukinii i całość znów porządnie blendujemy. Przyprawiamy kroplą tabasco i kroplą gęstego sosu balsamicznego.
Ostatnia propozycja to pasta jajeczna. Jajka ugotowane na twardo drobno siekamy i dodajemy do nich kilka łyżek majonezu, posiekany szczypiorek i kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy pieprzem. Jestem ciekawa jakie Ty polecasz pasty kanapkowe :) Podsyłaj śmiało swoje pomysły!


Tapenada oliwkowa
Składniki
- Sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- Pęczek natki pietruszki
- 1 słoik czarnych, wydrylowanych oliwek
Przygotowanie
- Przepłucz pod zimną wodą wydrylowane, czarne oliwki.
- Umyj duży pęczek natki pietruszki. Obierz ząbek czosnku.
- Wszystkie składniki włóż do jednego naczynia i zblenduj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Pod koniec przypraw solą i pieprzem.

Pasta z suszonych pomidorów
Składniki
- Garść pestek słonecznika
- Sól i pieprz do smaku
- Kropla sosu balsamicznego
- Kropla ostrego sosu chilli
- 8 szt suszonych podmidorów
- 1 szt cukinii
Przygotowanie
- Pokrój cukinię na cienki plasterki i zgrilluj je na patelni.
- Suszone pomidory wrzuć do naczynia, dodaj ząbek czosnku, kroplę ostrej przyprawy, ewentulanie kroplę sosu balsamicznego, ugrillowaną cukinę i garść pestek słonecznika. Zblenduj całość aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

