Pasty na kanapki

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowania 25 minut
Liczba porcji 20
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Nieraz się zastanawiamy z czym podać kanapki, które będą niebanalne, dobre w smaku i niezbyt pracochłonne. Lubię podawać kanapki w formie mini przystawek podczas większych imprez. Szybko się je robi, wyglądają apetycznie i wszyscy się nimi zachwycają. Jedyny minus jest taki, że też szybko znikają :)

Moja propozycja na dzisiaj to 4 różne pasty kanapkowe. Pierwsza z nich to tradycyjne pesto bazyliowe. Na takiej kanapeczce możemy ułożyć dodatkowo plasterek mozarelli i listek świeżej bazylii. Przepis na podstawowe pesto bazyliowe znajdziesz tutaj.

Kolejna propozycja to kanapka z tapenadą oliwkową podawana z przypieczonym plasterkiem kiełbaski. Wystarczy zblendować mały słoik czarnych oliwek, dodać posiekaną natkę pietruszkę, ząbek czosnku i doprawić całość solą oraz pieprzem. Taka pasta na kanapce wygląda jak czarny kawior.

Następna propozycja to pasta z suszonych pomidorów. Suszone pomidory blendujemy, dodajemy do nich garść prażonego słonecznika, ugrillowane plasterki cukinii i całość znów porządnie blendujemy. Przyprawiamy kroplą tabasco i kroplą gęstego sosu balsamicznego.

Ostatnia propozycja to pasta jajeczna. Jajka ugotowane na twardo drobno siekamy i dodajemy do nich kilka łyżek majonezu, posiekany szczypiorek i kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy pieprzem. Jestem ciekawa jakie Ty polecasz pasty kanapkowe :) Podsyłaj śmiało swoje pomysły!

Tapenada oliwkowa
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Pasta z suszonych pomidorów
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
AA
Andhina Ayuning Puspa
wow this article is very informative, thankyou so much.. please visite our website too at http://news.unair.ac.id/.../dosen-unair-teliti-manfaat.../
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.