Co zrobić, kiedy w domu mamy tylko trochę mąki i słoik z powidłami? Odpowiedź jest prosta i sama się nasuwa: zróbmy pierogi :)

Pierogi z powidłami

Pierogi z powidłami

Składniki

  • Szczypta soli
  • Ulubione powidła
  • 150 ml wody
  • 250 g przesianej mąki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam, wsypuję szczyptę soli i wlewam ciepłą wodę. Zagniatam ciasto.
  2. Rozwałkowuję ciasto, odciskam za pomocą szklanki placuszki, nakładam powidła i zlepiam brzegi.
  3. Pierogi wrzucam do wrzącej i osolonej wody. Jak tylko wypłyną, znaczy, że są gotowe :-)

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Rozwałkowane jak na pierogi ciasto nałożyć powidłami, zaprawiwszy je wprzód cukrem albo konfiturami, robić małe pierożki, smarując brzegi białkiem, wrzucić do gotującej się wody, jak spłyną wybrać durszlakową łyżką na półmisek i polać śmietaną.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko