Rozgrzewający Ramen- orientalne danie na dodatek tak pyszne i tak szybko się robi. Zupa z dodatkiem mięsa, makaronu, imbiru i sosu sojowego, ma bardzo wyrazisty smak. Dzięki dodatkom jest bardzo sycąca i z pewnością zaspokoi głód każdego głodomora.

Ramen

Ramen

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • około 7 cm świeżego imbiru
  • oliwa z oliwek oraz oliwa czosnek & chili do smażenia
  • 400 g mięso mielone
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 500 ml rosołu lub bulionu
  • 500 ml mleka roślinnego
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Dodatki: ugotowany makaron do ramenu, ugotowane na miękko jajko, podsmażone mięso mielone, pak choi, szczypior, kiełki

Przygotowanie

  1. 3 ząbki czosnku i do tego kawałek imbiru drobno siekam. Podsmażam je na oleju z dodatkiem oliwy z chili.
  2. Po chwili dodaję 400 g mielonego mięsa wołowego.
  3. Przyprawiam mięso octem jabłkowym, sosem sojowym i smażę.
  4. W międzyczasie w garnku łączę ze sobą bulion, mleko roślinne, oliwę z chili i tahini. Do tego jeszcze sos sojowy i wszystko razem dokładnie mieszam.
  5. Gotuję makaron na ramen zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. W międzyczasie obieram jajka.
  7. Gorący bulion przelewam do miseczek, do tego ugotowany makaron, podsmażone mięso mielone, liść czegoś zielonego, jajko ugotowane na półmiękko/półtwardo, zielenina oraz kiełki.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko