![](/img/containers/pliki/przepisy/salata-zielona-po-francusku/01f4cf50e3b8133935f7441ac9e77357.jpg/caedaf2cd1b10aa6cc55020b4fd481b9.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Jak wygląda standardowa sałata zielona po francusku? :) Właśnie tak! Wyjątkowo prosto i smacznie. Ja użyłam rukoli, ale można wykorzystać dowolną ulubioną sałatę. Sos przygotowuje się bardzo szybko, ale ma tak intensywny smak, że nic więcej nie potrzeba oprócz sałaty.
![](/img/containers/pliki/przepisy/salata-zielona-po-francusku/3c9c4288f154194a31e90dcb4854575e.jpg/7dc7b9a59161fa0c2c83058efc864dbe.webp)
Składniki
Przygotowanie
Wszelką sałatę trzeba przed użyciem starannie wypłukać kilka razy w obfitej widzue, potem ją pozostawić na sicie lub na serwecie, aby osiąkła z wody. Tymczasem przygotować sos następujący: 1 żółtko ugotowane na twardo rozetrzeć z 2-ma łyżkami oliwy, dodać 2 łyżki octu, łyżeczkę musztardy, trochę siekanej zieleniny tj. szczypiórku, koperku i pietruszki, szczyptę soli i wymieszawsz to wszystko doskonale, sosem tym polać sałatę.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.