Sałata zielona po francusku

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 7 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jak wygląda standardowa sałata zielona po francusku? :) Właśnie tak! Wyjątkowo prosto i smacznie. Ja użyłam rukoli, ale można wykorzystać dowolną ulubioną sałatę. Sos przygotowuje się bardzo szybko, ale ma tak intensywny smak, że nic więcej nie potrzeba oprócz sałaty.

Sałata zielona po francusku
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Wszelką sałatę trzeba przed użyciem starannie wypłukać kilka razy w obfitej widzue, potem ją pozostawić na sicie lub na serwecie, aby osiąkła z wody. Tymczasem przygotować sos następujący: 1 żółtko ugotowane na twardo rozetrzeć z 2-ma łyżkami oliwy, dodać 2 łyżki octu, łyżeczkę musztardy, trochę siekanej zieleniny tj. szczypiórku, koperku i pietruszki, szczyptę soli i wymieszawsz to wszystko doskonale, sosem tym polać sałatę.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
GM
Gosia Milian-Lewicka
W prostocie siła!
Awatar
Lena Gryszko
Dokładnie tak ❤️
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.