Sezon grillowy oznacza jedno: musi być sos tzatziki! Prosty w wykonaniu, a tak idealnie pasuje do grillowanych pyszności. Gęsty sos tzaziki doprawiony porządną ilością koperku, cytryny i oczywiście czosnku.

Sos tzatziki

Sos tzatziki

Składniki

  • 2 szt ogórków
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • Pęczek koperku
  • 1 łyżka klasycznej przyprawy do tzazików
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego

Przygotowanie

  1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na ok 10 minut, żeby wytrąciła się woda z ogórków.
  2. Odsącz ogórki z płynu i dodaj kolejne składniki: jogurt grecki, przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek, sok z połówki cytryny i klasyczną przyprawę do tzazików.
  3. Wymieszaj całość dokładnie i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Dzięki temu smaki się idealnie połączą.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko