Spaghetti Aglio e Olio

Według przepisu z 1900 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Pochwała prostoty i tradycyjnej kuchni włoskiej, czyli najprostsze spaghetti aglio e olio. Danie obiadowe przygotujesz w kilkanaście minut. Przygotowując spaghetti aglio e olio opierałam się na przepisie datowanym na 1900 rok.

Głównymi składnikami spaghetti aglio e olio są czosnek i oliwa. Dlatego tak ważne jest to, aby składniki były jak najlepszej jakości. Przygotowując spaghetti aglio e olio sięgnęłam po oliwę GranFruttato Monini. "GranFruttato" w tłumaczeniu dosłownie oznacza "wielce owocowy". Jest to oliwa, która powstaje z jeszcze niedojrzałych oliwek, dzięki czemu jest bardzo wyrazista i lekko pikantna. Ta pikantność jest zjawiskiem naturalnym.

Aby oliwa naprawdę nasyciła się czosnkowym smakiem i aromatem należy cieniutko pokroić czosnek i dodać go do oliwy, która nie jest jeszcze rozgrzana. Dzięki temu smak czosnku będzie się uwalniał stopniowo i oliwa GranFrutatto Monini pięknie się nim nasyci.

Do spaghetti aglio e olio dodajemy również posiekaną natkę pietruszki i koniecznie dolewamy odrobinę wody po gotującym się makaronie. To właśnie gorąca woda sprawi, że powstanie sos, który fantastycznie oblepi każdą nitkę makaronu.

Ostatnim dodatkiem jest tarty ser. Zachęcam do tego aby sięgnąć po pecorino romano lub parmezan.

Spaghetti Aglio e Olio
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1900 roku

While your spaghetti is cooking, heat the oil in a heavy pan, add crushed garlic and basil, and cook for two or three minutes so as to allow the oil to become throughly impregnated with the flavour of the garlic. When the spaghetti has been cooked and drained, pile in a heated dish, add the oil and garlic mixture, blend well, and serve with freshly ground black pepper and generous helpings of freshly ground Parmesan.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
G
Gabriel
Gdziekolwiek to widzialas, to nie jest wlasciwy metoda.
Po pierwsze bez sera. Po drugie Wlosi nie odcedzaja makaronu, a makaron wrzuca sie do oliwy
NS
Natalia Stołowska
A gdzie peperonchini?
JP
Jarek Piotrowicz
To się wtedy nazywa spaghetti aglio, olio e peperoncino. Ale fakt, tutaj nie daje się absolutnie sera
RM
Robert Michalski
Prawdziwy przepis nie używa sera! To pasta zrobiona jedynie z oliwy oliwek, natki pietruszki oraz czosnku - nigdy podawane z serem we Włoszech.. wtedy to jest inne danie.. polecam obczaic https://youtu.be/oVGPaPGV5jQ
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.