Pochwała prostoty i tradycyjnej kuchni włoskiej, czyli najprostsze spaghetti aglio e olio. Danie obiadowe przygotujesz w kilkanaście minut. Przygotowując spaghetti aglio e olio opierałam się na przepisie datowanym na 1900 rok.

Spaghetti Aglio e Olio

Głównymi składnikami spaghetti aglio e olio są czosnek i oliwa. Dlatego tak ważne jest to, aby składniki były jak najlepszej jakości. Przygotowując spaghetti aglio e olio sięgnęłam po oliwę GranFruttato Monini. "GranFruttato" w tłumaczeniu dosłownie oznacza "wielce owocowy". Jest to oliwa, która powstaje z jeszcze niedojrzałych oliwek, dzięki czemu jest bardzo wyrazista i lekko pikantna. Ta pikantność jest zjawiskiem naturalnym.

spaghetti aglio oglio

Aby oliwa naprawdę nasyciła się czosnkowym smakiem i aromatem należy cieniutko pokroić czosnek i dodać go do oliwy, która nie jest jeszcze rozgrzana. Dzięki temu smak czosnku będzie się uwalniał stopniowo i oliwa GranFrutatto Monini pięknie się nim nasyci.

aglio oglio spaghetti

Do spaghetti aglio e olio dodajemy również posiekaną natkę pietruszki i koniecznie dolewamy odrobinę wody po gotującym się makaronie. To właśnie gorąca woda sprawi, że powstanie sos, który fantastycznie oblepi każdą nitkę makaronu.

spaghetti aglio oglio przepis

Ostatnim dodatkiem jest tarty ser. Zachęcam do tego aby sięgnąć po pecorino romano lub parmezan.

aglio oglio przepis

Spaghetti Aglio e Olio

Składniki

  • 500 g spaghetti
  • 8 ząbków czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 100 ml Oliwy GranFruttato Monini
  • 100 g Pecorino Romano lub Parmezanu
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ugotuj spaghetti zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Obierz ząbki czosnku i pokrój je na cieniutkie plasterki. Posiekaj drobno natkę pietruszki.
  3. Na patelnię wlej oliwę GranFruttato Monini i póki jeszcze jest zimna od razu dodaj posiekany czosnek. 4. Powoli podgrzewaj oliwę i pilnuj, żeby czosnek się nie przypalił. Jak tylko czosnek będzie złocistego koloru zdejmij patelnię z palnika.
  4. Odcedź ugotowany makaron zachowując pół szklanki wody po makaronie.
  5. Dodaj do spaghetti oliwę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, parmezan, wrzątek po makaronie i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.

Treść oryginalna przepisu z 1900 roku

While your spaghetti is cooking, heat the oil in a heavy pan, add crushed garlic and basil, and cook for two or three minutes so as to allow the oil to become throughly impregnated with the flavour of the garlic. When the spaghetti has been cooked and drained, pile in a heated dish, add the oil and garlic mixture, blend well, and serve with freshly ground black pepper and generous helpings of freshly ground Parmesan.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko