Spaghetti? Z czym Wam się kojarzy? Mnie kojarzy się z Włochami i ich knajpkami, gdzie wszędzie rozbrzmiewa muzyka i a coś takiego jak "cisza" na ulicy nie istnieje… Co jeśli by tak pokombinować z sosem i stworzyć troszkę inna wariację na temat spaghetti? Tą, którą jadłam niejednokrotnie była zdominowana przez smak pomidorów, a w tym wypadku to sos bardziej mięsny, ale swą konsystencją przypomina ten klasyczny. Dla mnie idealna wersja. Tak, więc odtworzenie tego przepisu było dla mnie przyjemnością, a efekt końcowy mam nadzieję, że i Was zaskoczy!

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Składniki

  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 szt liścia laurowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szt pomidorów
  • 150 ml czerwonego wina
  • 250 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 szt czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki passaty pomidorowej

Przygotowanie

  1. Kroję w drobną kosteczkę cebulę, czosnek i pomidory. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucam cebulę i czosnek. Smażę do momentu, aż cebula się zeszkli, a czosnek nie przypali. Dodaję mięso, a po chwili sos pomidorowy. Całość podsmażam ok 5 minut.
  2. Kolejno do przygotowanego sosu dodaję sól, pieprz, liść laurowy oraz wlewam czerwone wino. Czekam aż wino odparuje. Przykrywam i duszę na małym ogniu ok 30 minut. Od czasu do czasu mieszając, aby nic nie przywarło.
  3. Pod koniec gotowania wyciągam liść laurowy z sosu i dodaję świeże pomidorki wcześniej pokrojone w kostkę. Całość duszę jeszcze przez 10 minut.
  4. Gotuję makaron i tu już zależy jak kto lubi, ale ja wolę ”al dente”, odcedzam i dorzucam go do sosu z mięsem. Całość mieszam delikatnie. Podaję ze świeżą bazylią. Smacznego!

Treść oryginalna przepisu z 1900 roku

Heat oil and in it brown onion and garlic and meat, add tomato paste and cook for a further five minutes before adding pepper, salt, bay leaf, water and wine. Cover and allow to cook slowly for one hour, stirring from time to time ; remove bay leaf and cook a few minutes longer before serving with spaghetti.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Katarzyna Kostrzewa

Gotowanie stało się pasją, kiedy na studiach, żywność stała się czymś więcej niż tylko zaspokajaniem potrzeb. Każdego dnia próbuję stworzyć coś co jest bombą dla zmysłów i pozwala że nie zapomnisz tego smaku. Kocham zamieniać te mniej zdrowe składniki, na coś zupełnie zdrowego. Nie oznacza to jednak, że nie grzeszę :) Pamiętaj ! "Jesteś tym, co jesz" Gillian McKeith. Zajrzyj na mojego Instagrama

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko