Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Odsłona tradycyjnego włoskiego przepisu, który przygotowałam pod okiem rodowitej Sycylijki. Wydaje się, że spaghetti z małżami jest jednym z ważniejszych dań na Sycylii, dlatego nie mogło go tutaj zabraknąć. Podczas naszych wakacji na Sycylii udało nam się nagrać krótki video-przepis, który mam nadzieję, że też będzie dla Ciebie pomocny. Poniższe proporcje proponowane są dla 5 osób.
Do przygotowania makaronu z małżami będziesz potrzebowała zaledwie kilku składników oraz maksymalnie 30 minut. Słodkie pomidorki koktajlowe podczas duszenia puszczą sos.
Do tego aromatyczny czosnek i drobno posiekana natka pietruszki, która zbalansuje ostrość czosnku.
Najlepiej jest użyć świeżych, niemrożonych małży.
Gotuje się je w prostu sposób: wrzucasz do garnka, przykrywasz pokrywką i zostawiasz na 10 minut. Zobaczysz jak muszelki się otwierają, to znaczy, że małże są gotowe.
Nie próbuj na siłę otwierać małży, to co jest zamknięte jest do wyrzucenia.
Gotowanie makaronu to już pestka, a cała magia dzieje się na końcu: kiedy mieszasz ze sobą wszystkie składniki i pozwalasz aby makaron przeszedł aromatem i smakiem sosu. Podawaj jak najszybciej i nie śpiesz się z jedzeniem :) Korzystaj!
Składniki
Przygotowanie
1 pound spaghetti cooked in the approved manner. When cooked and drained pour over it hot Clam Sauce and serve with or without grated Parmesan cheese.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.