Makaron z rakami

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kiedyś raki bardzo często gościły na polskich stołach. Nie były drogie i można było je kupić praktycznie na każdym targu. Nie wiem czy wiecie, ale jeszcze w latach 20 XIX wieku eksportowaliśmy z Polski ok 610 ton raków! Niestety ingerencja w przyrodę i brak rozsądnego gospodarowania spowodowały to, że teraz w Polsce raki nie są już tak popularne ani nie występują tak licznie.

Raki znane są z tego, że żyją tylko i wyłącznie w czystych wodach. Mięso raków jest słodkawe i delikatnie. Mięso raka pozyskujemy z odwłoka i ze szczypiec. Skorupki rakowe też nam się przydadzą i zrobimy z nich masło rakowe. Mięso raka jest szlachetne. Niskotłuszczowe, niskokaloryczne, a do tego soczyste.

W oryginalnym przepisie zakłada się, aby makaron z rakami i sosem wstawić jeszcze do piekarnika. Ja natomiast zdecydowałam się na lekkie "podduszenie" makaronu na patelni.

Makaron z rakami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Wysmarować rądelek masłem, wsypać bułeczkę i układać w nim wasrtwę makaronu ugotowanego powyższym sposobem, oraz wasrtę szyjek i nóżek rakowych. Skorupki zaś rakowe utłuc w moździerzu, przesmażyć z masłem, przefasować przez sitko, zmieszać masło z pół kwartą śmietany kwaśnej, wsypać trochę siekanego kopru, podlać tą zaprawą makaron, oblewając potrochu, a gdy się układa w rądlu wstawiać w piec do zapieczenia.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.