Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kiedyś raki bardzo często gościły na polskich stołach. Nie były drogie i można było je kupić praktycznie na każdym targu. Nie wiem czy wiecie, ale jeszcze w latach 20 XIX wieku eksportowaliśmy z Polski ok 610 ton raków! Niestety ingerencja w przyrodę i brak rozsądnego gospodarowania spowodowały to, że teraz w Polsce raki nie są już tak popularne ani nie występują tak licznie.
Raki znane są z tego, że żyją tylko i wyłącznie w czystych wodach. Mięso raków jest słodkawe i delikatnie. Mięso raka pozyskujemy z odwłoka i ze szczypiec. Skorupki rakowe też nam się przydadzą i zrobimy z nich masło rakowe. Mięso raka jest szlachetne. Niskotłuszczowe, niskokaloryczne, a do tego soczyste.
W oryginalnym przepisie zakłada się, aby makaron z rakami i sosem wstawić jeszcze do piekarnika. Ja natomiast zdecydowałam się na lekkie "podduszenie" makaronu na patelni.
Składniki
Przygotowanie
Wysmarować rądelek masłem, wsypać bułeczkę i układać w nim wasrtwę makaronu ugotowanego powyższym sposobem, oraz wasrtę szyjek i nóżek rakowych. Skorupki zaś rakowe utłuc w moździerzu, przesmażyć z masłem, przefasować przez sitko, zmieszać masło z pół kwartą śmietany kwaśnej, wsypać trochę siekanego kopru, podlać tą zaprawą makaron, oblewając potrochu, a gdy się układa w rądlu wstawiać w piec do zapieczenia.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.