![](/img/containers/pliki/przepisy/knedle-z-miesem/d07eb2d34d6e09609dc3e29fc9d0d004.jpg/f8facc69826032f76d48aa3b43ac2113.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Knedle. Ale ja je uwielbiam! :) Do środka włożyłam podsmażone mięso z indyka. Nie miałam pojęcia, że przygotowanie knedli jest tak szybkie i proste! Knedle na wytrawnie. Jak będzie sezon na śliwki, to też się za nie wezmę!
![](/img/containers/pliki/przepisy/knedle-z-miesem/014a1e6feb423e2f21476774d69be96e.jpg/1540f3bb04d084615760b2029e1d8c51.webp)
Składniki
Przygotowanie
Funt mąki pszennej wymieszać dobrze z kwaterką letniego mleka i łyżką świeżego masła, dodać 2 żółtka i 1 całe jajko, dobrze ubić, aby ciasto było gęste jak na kluski, jeżeli za rzadkie dodać trochę mąki, a gdy za gęste, wlać mleka lub sklarowanego masła. Ciasto rozwałkować cienko, krajać kwadratowe kawałki i w każdy kwadrat zawijać całą śliwkę, posypaną cukrem.[..] Tak przyrządzone knedle można rzucać na wrzącą wodę i gotować na wolnym ogniu, póki zupełnie nie wypłyną na wierzch. Podać je plane masłem rumianym. Zamiast śliwek można brać marmoladę z jabłek lub świeże morele, albo brzoskwinie.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.