
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Obiad na szybko pod warunkiem, że gotowaliście wcześniej rosół z odrobiną wołowiny.

Są takie dni, kiedy wskazane jest, żeby obiad "sam się zrobił". Rozwiązaniem może być sztuka mięsa opiekana w sosie chranowym. Jeżeli tylko gotowaliśmy niedawno rosół z dodatkiem wołowiny, to jesteśmy na półmetku. Poniżej oryginalny przepis z 1871r.
Składniki
Przygotowanie
“Gdy już mięso w rosole gotowane miękkie jest, wyjąć je, pokrajać w kawałki, ułożyć razem na blachę lub półmisek; zalać przygotowanym jak do sztuki mięsa chrzanem ze śmietaną i żółtkami, wsadzić do pieca dla zrumienienia.
Utrzeć na tarce kilka korzonków chrzanu, włożyć w rondelek, wlać trzy łyżki dobrej śmietany kwaśnej, łyżeczkę cukru, pół łyżki mąki, rozetrzeć mocno, wcisnąć troszkę soku cytrynowego, zagotować; wbić wtedy dwa żółtka, rozgrzać tylko dobrze, posolić i wydać na stół.”
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.