![](/img/containers/pliki/przepisy/tartaletki-z-watrobka/72be78645acf466eff4dc7502d57c3d0.jpg/6459feca481b69fba6106f26221a2c55.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kiedy zapraszamy do nas znajomych, to zawsze mam wielką ochotę, żeby coś dobrego ugotować. Czasami mam nastrój na zaserwowanie zwykłych, prostych przystawek, a czasami chcę podać pełną 3-daniową kolację. Uwielbiam ten stan kiedy obmyślam menu, szukam inspiracji i wertuję masę swoich książek, żeby znaleźć odpowiednie natchnienie :) Bartek zawsze z boku przygląda się moim poczynaniom i tylko w skrajnych przypadkach interweniuje w kuchni (dzieje się tak, jeżeli się zapomnę i nie wychodzę z niej przez 8 godzin). W przypadku wspomnianych znajomych, zdecydowałam się podać na przystawkę kruche babeczki, tartaletki, wypełnione masą z wątróbki. Decyzja była odważna, bo nie każdy lubi wątróbkę, ale często proszę naszych przyszłych gości, żeby mi powiedzieli czego ewentualnie nie jedzą/nie lubią. Nadzienie w każdej tartaletce było odrobinę różne.
![](/img/containers/pliki/przepisy/tartaletki-z-watrobka/8ff0df6e34abf7221f978c9c7ec32b20.jpg/0b5153e75567fb6b721b5c031e2796da.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/tartaletki-z-watrobka/8c49c3d9235e6dd6ce2d5814af75f81a.jpg/2730937839a44a08a322c83d9df7acf6.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/tartaletki-z-watrobka/8d91ff678b8cc8c0312f01be294afcb4.jpg/3d97cf557e58823ac9b689fcab1a5117.webp)
Chociaż w każdej tartaletce dominowała puszysta masa z wątróbki, tak każda jednak w smaku nieznacznie się różniła: w jednej tartaletce masa z wątróbki była przygotowana z dodatkiem karmelizowanej gruszki, a druga tartaletka była podana z odrobiną konfitury morelowej. Kruche babeczki w sam raz na 2 kęsy stanowiły idealny początek większej uczty ❤
Inspiracją do przepisu były receptury w książce Lucyny Ćwierczakiewicz (1871 rok). W rozdziale poświęconym pasztecikom znajduje się przypis dotyczący tego, że paszteciki najlepiej jest serwować w cieście francuskim, półfrancuskim lub kruchym jako małe babeczki.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Wszelkie paszteciki robią się w cieście francuskiem, pół francuskiem, albo w cieście tak zwanem kruchem, które w następujący robi się sposób: funt mąki, pół funta wypłukanego w zimnej wodzie masła, tak aby stężało i żółtko, soli, kilka łyżek gorącej wody, którą sparzyć trochę mąki. Najprzód wyrobić ro razem dobrze, rozwałkować cienko i robić paszteciki, po wierzchu posmarować jajkiem rozbitem z wodą i wstawić w dobrze gorący piec na pół godziny.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.