Kiedy zapraszamy do nas znajomych, to zawsze mam wielką ochotę, żeby coś dobrego ugotować. Czasami mam nastrój na zaserwowanie zwykłych, prostych przystawek, a czasami chcę podać pełną 3-daniową kolację. Uwielbiam ten stan kiedy obmyślam menu, szukam inspiracji i wertuję masę swoich książek, żeby znaleźć odpowiednie natchnienie :) Bartek zawsze z boku przygląda się moim poczynaniom i tylko w skrajnych przypadkach interweniuje w kuchni (dzieje się tak, jeżeli się zapomnę i nie wychodzę z niej przez 8 godzin). W przypadku wspomnianych znajomych, zdecydowałam się podać na przystawkę kruche babeczki, tartaletki, wypełnione masą z wątróbki. Decyzja była odważna, bo nie każdy lubi wątróbkę, ale często proszę naszych przyszłych gości, żeby mi powiedzieli czego ewentualnie nie jedzą/nie lubią. Nadzienie w każdej tartaletce było odrobinę różne.


Chociaż w każdej tartaletce dominowała puszysta masa z wątróbki, tak każda jednak w smaku nieznacznie się różniła: w jednej tartaletce masa z wątróbki była przygotowana z dodatkiem karmelizowanej gruszki, a druga tartaletka była podana z odrobiną konfitury morelowej. Kruche babeczki w sam raz na 2 kęsy stanowiły idealny początek większej uczty ❤
Inspiracją do przepisu były receptury w książce Lucyny Ćwierczakiewicz (1871 rok). W rozdziale poświęconym pasztecikom znajduje się przypis dotyczący tego, że paszteciki najlepiej jest serwować w cieście francuskim, półfrancuskim lub kruchym jako małe babeczki.


Mus z wątróbki
Składniki
- 40 g masła
- 60 ml śmietanki 12 proc
- 2 łyżki konfitury morelowej
- 1 szt cebuli
- 1 szt gruszek
- 300 g kurzej wątróbki
Przygotowanie
- Na patelni duszę drobno pokrojoną cebulkę, pół pokrojonej w kostkę gruszkę i 2 łyżki konfitury morelowej.
- Na osobnej patelni podsmażam na maśle z odrobiną oleju kurzą wątróbkę.
- Ostudzoną wątróbkę i podsmażone dodatki umieszczam w malakserze. Dodaję śmietankę, cząber, sól i pieprz oraz masło. Rozdrabniam całość do momentu, aż powstanie gładka masa. Przekładam mus z wątróbki do szklanego naczynia i zamykam w lodówce na kilka godzin (najlepiej na 12). Mus stężnieje.

Tartaletki
Składniki
- Szczypta soli i pieprzu
- Cząber suszony
- 80 g masła
- 2 szt żółtek
- 150 g mąki pszennej typ 450
Przygotowanie
- Przygotowuję ciasto kruche na tartaletki: mąkę, żółtka, masło, cząber, sól i pieprz łączę ze sobą do momentu aż powstanie gładka, lśniąca kulka. Owijam ciasto w folię spożywczą i schładzam w lodówce przez ok. 30 minut.
- Wykładam ciasto kruche i rozwałkowuję niezbyt cienko. Pamiętajmy, że później będziemy wykładać mus z wątróbki, więc grubsza tartaletka jest wskazana 😃
- Za pomocą foremek wykrajam krążki, umieszczam w każdej ciasto, nakłuwam widelcem i wstawiam tartaletki do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok. 30 minut.
- Tartaletki napełniam ostudzonym wcześniej musem z wątróbki. Jedną tartaletką przystrajam dodatkowo karemlizowaną gruszką, a inną tartaletkę uzupełniam dodatkową porcją konfitury morelowej. Dzięki temu tartaletki są różnorodne 😃



Treść oryginalna przepisu z 1871 roku
Wszelkie paszteciki robią się w cieście francuskiem, pół francuskiem, albo w cieście tak zwanem kruchem, które w następujący robi się sposób: funt mąki, pół funta wypłukanego w zimnej wodzie masła, tak aby stężało i żółtko, soli, kilka łyżek gorącej wody, którą sparzyć trochę mąki. Najprzód wyrobić ro razem dobrze, rozwałkować cienko i robić paszteciki, po wierzchu posmarować jajkiem rozbitem z wodą i wstawić w dobrze gorący piec na pół godziny.Pokaż więcej »


Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

