Wegetariańskie spaghetti bolognese pojawiło się w naszej kuchni dopiero wtedy, gdy nauczyłam się odpowiednio obchodzić z tofu. Sos wychodzi bardzo aromatyczny. Pokochałam ten przepis i wegetariańskie spaghetti w takim wydaniu bardzo często się u nas pojawia.

Vege Spaghetti Bolognese

Podstawą tradycyjnego sosu bolognese jest właśnie aromatyczna wołowina opatulona pomidorowym sosem i mnóstwem przypraw. Natomiast jeżeli chodzi o wegetariańskie spaghetti bolognese, to najważniejsze jest przygotować tofu tak aby było perfekcyjnie doprawione: wyraźne w smaku i apetycznie chrupiące.

Wegetariańskie spaghetti bolognese

Składniki

  • Tarty parmezan
  • 400 g spaghetti
  • Garść świeżych listków bazylii
  • 450 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt cebuli
  • 2 szt marchewek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mieszanki przypraw do mięsa (papryka słodka, wędzona, ostra, kurkuma, owoc kolendry, czosnek, kmin, kminek, imbir)
  • 400 g tofu

Przygotowanie

  1. Rozgnieć tofu widelcem, nie musi być idealnie rozdrobnione i bardzo drobne – niech przypomina z wyglądu mielone mięso. Dodaj sosu sojowego oraz łyżkę mieszanki przypraw do mięsa albo sama skomponuj przyprawy: papryka czerwona, papryka ostra, papryka wędzona, kurkuma, imbir, czosnek granulowany, kmin rzymski, kminek, owoc kolendry – jak widzisz łatwiej jest kupić gotową mieszankę :)
  2. Rozgrzej na patelni olej i wyłóż przyprawione tofu. Zostaw aby się podsmażyło (im mniej mieszania tym lepiej). Po ok 10 minutach przełóż tofu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika – piecz przez ok 15 minut w 200 stopniach. Tofu zacznie ciemnieć, nabierze chrupkości. Powinno być ciemno-brązowego koloru.
  3. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną drobno cebulkę, dodaj pokrojony czosnek i startą marchewkę. Posmaż aż całość będzie apetycznie zrumieniona.
  4. Do warzyw dodaj sosu pomidorowego. Osobiście lubię passaty pomidorowe bez żadnych przypraw i rozlewane do szklanych butelek.
  5. Przypraw sos: dodaj świeże liście bazylii, odrobinę pieprzu i upieczone tofu. Wymieszaj całość. Jeżeli uznasz, że brakuje soli, to dopiero teraz jej dodaj (tofu jest bardzo wyraźnie przyprawione i w mieszankach często występuje sól).
  6. Ugotuj al dente makaron spaghetti, odlej 200 ml wrzątku. Dodaj makaron i wodę po gotowaniu do sosu – wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze przez ok 5 minut. Podawaj z parmezanem.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko