Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
W ostatnim czasie otrzymałam wiele próśb aby na blogu pojawił się przepis na mocniejszy trunek :) Wiem, że niektórzy z Was wypróbowali już przepis na cytrynówkę <3 Dlatego skusiłam się na zrobienie domowej wiśniówki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i znajdą się tutaj ochotnicy!
Generalnie jak najszybciej kupcie wiśnie, przygotujcie wiśniówkę i zostawcie ją na 2 tygodnie - po tym czasie będzie już mocno aromatyczna. Oczywiście, im dłużej wiśniówka postoi tym lepiej, natomiast daję Wam znać, że po 14 dniach jest już naprawdę dobra! PS użyłam spirytusu 95%
Składniki
Przygotowanie
W garncowy gąsiorek wlać najlepszego spirytusu pół garnca, zrobić syrop z dwóch funtów cukru, maczając cukier tak aby tego syropu nie było więcej jak dobre pół kwarty, włożyć 10 goździków, wymieszać doskonale i napełnić do pełna cały gąsiorek wiśniami czernemi zupełnie dojrzałymi. Może stać ze dwa tygodnie na słońcu a będzie wyborna do użycia.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.