Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Mam wrażenie, że w tym tygodniu zmierzam się z samymi skrajnie tradycyjnymi przepisami. Nie jadałam często grochówki, ponieważ nigdy smak tej zupy mnie nie powalił. Jednak dzisiaj przekonałam się do jej smaku. I powiem otwarcie: to jest najlepsza grochówka jaką kiedykolwiek miałam okazję spróbować.
Grochówkę gotowałam wg przepisu z 1871r.
Składniki
Przygotowanie
Kwartę grochu, zalać trzema kwartami wody miękkiej, zagotować, włożyć 2 lub półtora funta wieprzowiny przerastałej, lub ogon wieprzowy, pierwej oparzony dobrze, lub wreszcie funt wędzonki świeżej, posolić i ugotować póki groch nie będzie miękki; Wtedy wyjąć mięso, groch przefasować przez sito lub gęsty durszlak, wieprzowinę pokrajać w kawałki, włożyć w zupę, ogrzać razem na ogniu, pilnując, żeby się zagotowało, i wydać z grzankami z bułki, w kostkę pokrajanemi i w maśle usmażonemi. Do wazy wsypać trochę majeranku. Jeżeli ta zupa ma być postna; wziąść więcej grochu, po przefasowaniu włożyć trochę perłowej kaszy osobno ugotowanej, włożyć duży kawał masła i z grzankami podać na stół.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.