Jaki powinien być barszcz czerwony? Oczywiście, że intensywny w kolorze i przyjemny w smaku. Prawdziwy, tradycyjny barszcz przygotowuje się na wywarze warzywnym i dodaje się do niego zakwas z buraków, który swoją drogą ma cudowne właściwości prozdrowotne.

👉🏼🎄 👉🏼🎄 👉🏼 Kup e-book ze sprawdzonymi przepisami na pełną kolację Wigilijną za 9,99 👈🏼🎄 👈🏼🎄 👈🏼

Barszcz czerwony

Żeby wyszedł nam dobry barszcz to musimy najpierw nastawić zakwas z buraków, co zajmuje ok. 5 dni. Dzięki temu, że pod koniec gotowania dodajemy świeżego utarkowanego buraczka, to nasz barszcz jest intensywnie czerwony. Kochani, zapraszam Was do skorzystania z przepisu :)

👉🏼🎄 👉🏼🎄 👉🏼 Zobacz e-book z gotowymi przepisami na pełną kolację Wigilijną za 9,99 👈🏼🎄 👈🏼🎄 👈🏼

Barszcz czerwony

Składniki

  • Szczypta soli pieprzu i majeranku
  • 900 ml zakwasu z buraków
  • 2 l wody
  • 3 szt małych buraczków
  • 4 szt liścia laurowego
  • 7 szt ziarenek pieprzu
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 15 szt suszonych grzybów
  • 2 szt cebuli
  • 1 szt selera
  • 3 szt pietruszki
  • 5 szt marchewek

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, seler myję, obieram i kroję na ćwiartki.
  2. Na planiku opiekam 2 cebule.
  3. Do garnka z zimną wodą dodaję pokrojoną włoszczyznę, pieprz w ziarnach, liść laurowy, 2 cebule, kilka kulek ziela angielskiego, suszone grzyby i 2 buraczki przekrojone na połówkę. Nastawiam średni gaz i gotuję pod przykryciem ok 1,5 godziny aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. 1 małego buraczka obieram i trę na tarce o średnich oczkach.
  5. Jak tylko warzywny wywar się zagotuje i warzywa będą miękkie dodaję zakwasu z buraków. Tutaj ważne jest żeby dodawać zakwasu do smaku - wlejmy szklankę i spróbujmy czy odpowiada nam poziom kwaśności. Ja wlewam ok. 900 ml zakwasu.
  6. Dodaję starte wcześniej buraczki. Dzięki nim nasz barszcz zachowa intensywny i nasycony czerwony kolor.
  7. Opcjonalnie: Na tym etapie barszcz można zaprawić: łyżka masła roztrzepana z mąką. Ja tego akurat nie robię - moim zdaniem nie polepsza to smaku barszczu a tylko psuje jego intensywny kolor.
  8. Dodaję cukier i sól do smaku. Dodaje też majeranku. Ważne jest to, żeby od momentu jak dodamy zakwas nie dopuścić do wrzenia. Barszcz najlepiej jest całkowicie schłodzić i postawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin - nabierze on jeszcze więcej intensywnego koloru i wyrazistego smaku. Przed podaniem przecedzam barszczyk i podaję go z uszkami.

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Nastawić na smak dużo włoszczyzny, dwie pieczone cebule, 5 dkg grzybów suszonych i kilka buraków ćwikłowych. Gdy smak nagotowany, zalać go barszczem, wrzucić poszatkowanego drobno buraki, zaprawić rumianą zaprażką z dużej łyżki masła z mąką, zagotować, posolić i dodać cukru do smaku. Do wazy włożyć osobno ugotowane na wodzie uszka z grzybków.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.