Bażant

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 45 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Pierwszy raz przyrządzałam i jadłam bażanta. Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować jak smakuje to ptaszysko. Jednak ostatnio dużo szperam w przeróżnych książkach kulinarnych i bardzo często pojawia się w nich pozycja "bażant". Nic mi więcej już nie pozostało, jak tylko samej się zabrać za przygotowanie na obiad bażanta :)

Jednak musze przyznać, że nie trzymałam się mocno oryginalnego przepisu... Zdaję sobie sprawę, że to co jemy powinno ładnie wyglądać, ale w tym wypadku propozycja podania bażanta po prostu do mnie nie przemawiała :P Zresztą i tak bażant, którego przygotowywałam był już wczśniej pozbawiony głowy, ogona i skrzydeł.

Bażant
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Bażanty podaje się tylko przeważnie do wykwintnych obiadów, pieczone na rożnie. Po oczyszczeniu odkroić nieoskubany łebek ze szyjką, cały ogon z piórami i skrzydła, pozostawiając to do ubrania bażanta, potem go gęsto naszpikować słoninką, posolić i piec na rożnie, polewając ciągle masłem. Upieczonego pokrajać zręcznie, ułożyć na podstawie z okrągłego czerstwego chleba, który po okrojeniu skórki wpierw osmażyć w gorącej fryturze i osuszyć w piecu; potem za pomocą posrebrzonych szpadek wpiąć łeb ze szyją, ogon, a zboków osadzić skrzydła rozpostarte; bażanta ułożonego pośrodku, polać gorącem masłem, a półmisek otoczyć zieloną sałatą.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
KK
Karol Kaczmarek
Bażanty pieczone wg przepisu...45 minut i były surowe...dalsze 30 minut i mięso upieczone ale suche a smak nie powala.
AK
Andżelika Kuź
Oryginalny przepis rzeczywiście trochę hardcore :-)
ZB
Zbigniew Bierski
tak jest,dobre jedzenie jest wazne ,smacznego!
WC
Wiesiek Cudotwórca
45 minut stanowczo za krutko. przekonalem sie piekąc wedlug Twojego przepisu
RS
Rafal Siwczak
To ile piec? Nie za suchy wychodzi?
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.