Kluski ziemniaczane

Według przepisu z 1895 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Kluski ziemniaczane <3 Nie pytajcie mnie dlaczego akurat wymyśliłam sobie, że będą w takim kształcie. Kulki z dziurką dobrze wyglądają :) Można je formować na różne sposoby: mogą to być zwykłe kuleczki, mogą to być kwadraciki, wałeczki - jakie tylko chcecie. Szybko się je robi i są cudowne w smaku. I jakie mięciutkie... kocham <3 Ja je podałam z podsmażoną cebulką, szynką i rozmarynem :)

Kluski ziemniaczane
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku

Ugotować pół garnca kartofli w łupinach, utrzeć na tarce, wbić 3 żółtka, dodać łyżkę masła i mąki tyle, aby ciasto byłó pulchne i wolne, dodać pianę z białek, brać ciasta małe kawałki, okulnąć w mące i wrzucać na wrzącą wodę. Na półmisku polać zrumienionym masłem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
MW
Mariola Wieczorek
Wszystko fajnie ,tylko jaka mąka? Pszenna czy ziemniaczana?
Awatar
Lena Gryszko
Mariolu, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję! Nie wiem dlaczego nie dostałam powiadomienia :( Mąka zwykła-pszenna :)
GG
Gosia Go
Jaka maka bezglutenowa by sie tu nadala?
Awatar
Lena Gryszko
Małgosiu, nie próbowałam na innych mąkach więc nie chcę Cię niechcący wprowadzić w błąd ☺️
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.