
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kluski ziemniaczane <3 Nie pytajcie mnie dlaczego akurat wymyśliłam sobie, że będą w takim kształcie. Kulki z dziurką dobrze wyglądają :) Można je formować na różne sposoby: mogą to być zwykłe kuleczki, mogą to być kwadraciki, wałeczki - jakie tylko chcecie. Szybko się je robi i są cudowne w smaku. I jakie mięciutkie... kocham <3 Ja je podałam z podsmażoną cebulką, szynką i rozmarynem :)


Kluski ziemniaczane
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Ugotować pół garnca kartofli w łupinach, utrzeć na tarce, wbić 3 żółtka, dodać łyżkę masła i mąki tyle, aby ciasto byłó pulchne i wolne, dodać pianę z białek, brać ciasta małe kawałki, okulnąć w mące i wrzucać na wrzącą wodę. Na półmisku polać zrumienionym masłem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.