![](/img/containers/pliki/przepisy/kluski-ziemniaczane/35d2c1d06b5d659f02a401d812ff62b1.jpg/dc19a2cc5714b32f4ca6296d8158e613.webp)
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kluski ziemniaczane <3 Nie pytajcie mnie dlaczego akurat wymyśliłam sobie, że będą w takim kształcie. Kulki z dziurką dobrze wyglądają :) Można je formować na różne sposoby: mogą to być zwykłe kuleczki, mogą to być kwadraciki, wałeczki - jakie tylko chcecie. Szybko się je robi i są cudowne w smaku. I jakie mięciutkie... kocham <3 Ja je podałam z podsmażoną cebulką, szynką i rozmarynem :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/kluski-ziemniaczane/6681c090149d09c0e613639a82769e50.jpg/33b8b0872a7d93d692d44f933ebaa518.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/kluski-ziemniaczane/15c5683bbcd790374f4784f5e9764098.jpg/dad81c238836c6337debd6c0f5f6e3d0.webp)
Kluski ziemniaczane
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1895 roku
Ugotować pół garnca kartofli w łupinach, utrzeć na tarce, wbić 3 żółtka, dodać łyżkę masła i mąki tyle, aby ciasto byłó pulchne i wolne, dodać pianę z białek, brać ciasta małe kawałki, okulnąć w mące i wrzucać na wrzącą wodę. Na półmisku polać zrumienionym masłem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.