Łazanki z sosem truskawkowym i twarogiem

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Pamiętam jak chodziłam do podstawówki i pod koniec roku szkolnego na szkolnej stołówce Panie kucharki wydawały w piątki łazanki z sosem truskawkowym. Jejku! To był mój ulubiony obiad. Zawsze prosiłam o więcej sosu albo o dokładkę :-) Teraz korzystam z truskawek na całego. W przypadku truskawek wyznaję za zasadę, że nigdy ich za dużo. Sezon na truskawki za chwilkę się skończy więc konsumuję, konsumuję i jeszcze raz je konsumuję :D

Łazanki z sosem truskawkowym i twarogiem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Przygotować ciasto jak na makaron, rozwałkować cienko i pokrajać kwadratowe ukośne małe płateczki, które ugotować w słonej wodzie. Przelać zimną wodą, a gdy osiąkną, włożyć je w rondelek dodając sporą łyżkę masła świeżego i kilka łyżek świeżego twarogu- wymieszać i podać na gorąco.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.