
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kiedy za oknem przyjemnie przypieka słońce, a na targu można dorwać już polskie, słodkie truskawki to pierogi z truskawkami wydają się być idealnym rozwiązaniem na popołudniowy obiad. Jeszcze większa przyjemność jest wtedy, kiedy lepisz te pierogi z najbliższą Ci osobą :)












Ogólnie lepienie pierogów jest idealnym pretekstem do tego, żeby zebrać się w większym gronie i spędzić ze sobą czas, którego zawsze jest za mało. Dlatego jak otrzymaliśmy zaproszenie od Kamis na udział w spotkaniu, podczas którego każdy miałby ulepić swoją propozycję pierogów, żeby później zasiąść do dużego stołu na wspólne ucztowanie, to długo się nie zastanawialiśmy i z przyjemnością wzięliśmy udział w tym spotkaniu. Spotkaliśmy się w dosyć sporym gronie. Było nas ok. 20 osób i przez kilka godzin przygotowywaliśmy różnego rodzaju pierogi. Jakiś czas temu ogłosiłam też na Instagramie mini konkurs, w którym nagrodą był udział w tych warsztatach. Dołączyła do nas Wiola z bloga Słodki Zapach Malin. Cudownie było mieć możliwość poznać się na żywo! :)
Już nieraz wspominaliśmy, że lubimy razem gotować. Wyrabianie ciasta, wałkowanie i przystrojenie talerza wziął na siebie Bartek. Ja z kolei mogłam doprawić nadzienie i powoli zlepiać pierożki. W przyjemnej atmosferze spędziliśmy ze sobą czas i to wydarzenie przypomniało nam tylko, że powinniśmy jeszcze częściej razem gotować :)
Pierogi z truskawkami i twarogiem doprawione są świeżą miętą i ziarenkami laski wanilii. Przez to wnętrze pieroga jest bardzo aromatyczne i łączy ze sobą najprzyjemniejsze letnie zapachy. Z kolei sos waniliowy z odrobiną pieprzu ognistego idealnie balansuje słodycz pierogów.
Jeżeli szukasz dokładnego poradnika jak się zabrać za lepienie idealnych pierogów, to zachęcam Cię do przeczytania tego artykułu. Z kolei tu dowiesz się wszystkiego o idealnym cieście pierogowym. Korzystaj śmiało! :)
Składniki
Przygotowanie
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.