Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Ze smaków lata trzeba korzystać garściami! Jak to jest, że najpierw z utęsknieniem wyczekujemy cieplejszych dni, a kiedy one w końcu nadejdą, to tak szybko mijają? W szczególności odwiedzanie straganów z owocami i warzywami pięknie obrazuje jak czas szybko ucieka. Kiedy widzę, że wśród owoców zaczynają dominować śliwki i jabłka, to już jest sygnał nadchodzącej jesieni ale też tego, że trzeba łapczywie chwytać za pozostałości letnich smaków. Dzisiaj mowa właśnie o morelach. Są dostępne praktycznie przez całe lato ale zauważyłam, że sięgam po nie dopiero jak uświadamiam sobie, że za chwilę lato przeminie. Zaczynam wtedy upychać małe, mięsiste, żółte i słodkie morele do słoików i… do ciasta pierogowego 😃
Jeżeli usmażysz morele, dodasz odrobinę cukru, ulubionych przypraw, to zobaczysz jakie boskie pierogi z tego wyjdą! Pierogi z morelami podaję najczęściej z masłem cynamonowym. Masło cynamonowe to nic innego jak rozpuszczone masełko z odrobiną cynamonu i cukrem.
Składniki
Przygotowanie
[..] Mniej wprawne kucharki wycinają z ciasta kieliszkiem lub szklaneczką okrągłe placuszki, nakładają do każdego w środek farszu i złożywszy je we dwoje brzegi ze sobą zlepiają. Po zrobieniu należy pierogi układać na sicie jeden obok drugiego, gotować tak samo jak kluski [...]
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.