![](/img/containers/pliki/przepisy/bitki-sledziowe/2f24a02654a501e8b9535cdb88fb8012.jpg/d9765be3e69c8bb69a162baef88aec52.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Śledzie przygotowane w postaci kotletów? Tak. Pierwszy raz w życiu jadłam takie danie na obiad. Oczywiście jak zobaczyłam przepis, to od razu wiedziałam, że będę chciała go wypróbować. Bitki ze śledzia smakują jak paluszki rybne! Z tą różnicą, że te nasze bitki są zdrowe. Z czystym sumieniem polecam wszystkim wielbicielom śledzi i generalnie ryb :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/bitki-sledziowe/e4686a695f64d0041894770cfbddf70c.jpg/3393de4cce50b53e7d5960e27fe8bdb3.webp)
Przepis jest prosty i szybki. Nie namęczymy się podczas przygotowywania tego odbiadu :) Poniżej podaję oryginalny przepis z 1904r.
Składniki
Przygotowanie
“Licząc na jeden bitek jednego śledzia, wziąć cztery śledzie, które dobrze wymoczyć, oczyścić i drobno posiekać. Dodać dwie bułki namoczone w mleku, kawałek masła, jedną cebulę, 2 całe jajka i trochę pieprzu. Masę tę dobrze wymieszać i robić z niej okrągłe bitki, które obsypawszy mąką, maczać w jajku rozbitem i w tartej bułeczce i smażyć na gorącem maśle. Gdy się zrumienią wstawić je na 2 minuty do pieca i podać z kartoflami, a podając położyć na każdy bitek kawałek surowego masła w kształcie listka lub kwadraciku.”
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.