Ten przepis na dynię faszerowaną skradł moje serce i zdecydowanie należy do tych ulubionych receptur. Jest to danie, które z pewnością będę często odtwarzać i cieszę się, że mogę się nim tutaj z Tobą podzielić. Dynia piżmowa jest bardzo wdzięczna w obróbce: zdecydowanie łatwiej się ją kroi i obiera niż inny rodzaj dyni. W piekarniku dynia piżmowa potrzebuje ok. 30 minut. W tym czasie mogę przygotować nadzienie.

Dynia faszerowana

W moim wydaniu nadzienie do dyni piżmowej składa się z ryżu ugotowanego z kurkumą, czosnku, suszonych pomidorów, żurawiny, natki pietruszki i odrobiny sera cheddar. Dynia wychodzi bardzo aromatyczna i sycąca.

dynia pieczona

dynia faszerowana

przepis na dynię faszerowaną

Dynia faszerowana

Składniki

  • Po łyżeczce: papryki słodkiej, papryki wędzonej oraz odrobina soli i pół łyżeczki rozmarynu
  • Pęczek natki pietruszki
  • 100 g sera cheddar
  • 5 szt suszonych pomidorów
  • Garść żurawiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół szklanki białego ryżu
  • 1 szt dyni piżmowej

Przygotowanie

  1. Dynię przekrój na wzdłuż na dwie części. Wyjmij pestki i natrzyj dynię przygotowaną mieszanką przypraw: wymieszaj paprykę wędzoną, paprykę słodką, rozmaryn, sól z odrobiną oliwy z oliwek. Wyłóż dynię na papier do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut.
  2. Ugotuj ryż dodając do garnuszka kurkumę.
  3. Posiekaj drobno czosnek, natkę pietruszki, suszone pomidory i wymieszaj z ugotowanym ryżem. Zetrzyj na grubych oczkach ser i dodaj połowę do mieszanki z ryżem. Nie zapomnij dodać też żurawiny.
  4. Wyłóż nadzienie na upieczoną dynię i posyp całość resztą sera. Zapiecz dosłownie przez 5 minut, tak żeby ser się rozpuścił i od razu podawaj.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko