Ten przepis na dyni臋 faszerowan膮 skrad艂 moje serce i zdecydowanie nale偶y do tych ulubionych receptur. Jest to danie, kt贸re z pewno艣ci膮 b臋d臋 cz臋sto odtwarza膰 i ciesz臋 si臋, 偶e mog臋 si臋 nim tutaj z Tob膮 podzieli膰. Dynia pi偶mowa jest bardzo wdzi臋czna w obr贸bce: zdecydowanie 艂atwiej si臋 j膮 kroi i obiera ni偶 inny rodzaj dyni. W piekarniku dynia pi偶mowa potrzebuje ok. 30 minut. W tym czasie mog臋 przygotowa膰 nadzienie.

Dynia faszerowana 馃挮

W moim wydaniu nadzienie do dyni pi偶mowej sk艂ada si臋 z ry偶u ugotowanego z kurkum膮, czosnku, suszonych pomidor贸w, 偶urawiny, natki pietruszki i odrobiny sera cheddar. Dynia wychodzi bardzo aromatyczna i syc膮ca.

dynia pieczona

dynia faszerowana

przepis na dyni臋 faszerowan膮

Dynia faszerowana

Sk艂adniki

  • Po 艂y偶eczce: papryki s艂odkiej, papryki w臋dzonej oraz odrobina soli i p贸艂 艂y偶eczki rozmarynu
  • P臋czek natki pietruszki
  • 100 g sera cheddar
  • 5 szt suszonych pomidor贸w
  • Gar艣膰 偶urawiny
  • 1 z膮bek czosnku
  • 2 艂y偶ki oliwy
  • P贸艂 艂y偶eczki kurkumy
  • P贸艂 szklanki bia艂ego ry偶u
  • 1 szt dyni pi偶mowej

Przygotowanie

  1. Dyni臋 przekr贸j na wzd艂u偶 na dwie cz臋艣ci. Wyjmij pestki i natrzyj dyni臋 przygotowan膮 mieszank膮 przypraw: wymieszaj papryk臋 w臋dzon膮, papryk臋 s艂odk膮, rozmaryn, s贸l z odrobin膮 oliwy z oliwek. Wy艂贸偶 dyni臋 na papier do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut.
  2. Ugotuj ry偶 dodaj膮c do garnuszka kurkum臋.
  3. Posiekaj drobno czosnek, natk臋 pietruszki, suszone pomidory i wymieszaj z ugotowanym ry偶em. Zetrzyj na grubych oczkach ser i dodaj po艂ow臋 do mieszanki z ry偶em. Nie zapomnij doda膰 te偶 偶urawiny.
  4. Wy艂贸偶 nadzienie na upieczon膮 dyni臋 i posyp ca艂o艣膰 reszt膮 sera. Zapiecz dos艂ownie przez 5 minut, tak 偶eby ser si臋 rozpu艣ci艂 i od razu podawaj.
Je艣li podoba Ci si臋 ten przepis, polub go lub udost臋pnij. Dzi臋ki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, kt贸re r贸wnie偶 mog膮 Ci臋 zainteresowa膰

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatork膮 PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moj膮 pasj膮. B臋d膮c jeszcze ma艂膮 dziewczynk膮 ch臋tnie si臋ga艂am po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w kt贸rym czuj臋 si臋 wolna, zdaj臋 si臋 na swoj膮 intuicj臋 ale te偶 i wiedz臋. Uwielbiam karmi膰 innych i by膰 karmion膮. Nie wyobra偶am sobie 偶ycia bez dobrego jedzenia.