Jajka zapiekane w kokilach uwielbiam podawać na śniadanie w szczególności kiedy przyjeżdżają do nas goście i zostają na noc :) Za każdym razem, kiedy je serwuję, to zbieram same pochwały. Jest to też ulubione śniadanie Bartka. Wszystko można przygotować już dzień wcześniej i wystarczy rano wstawić do piekarnika.

Jajka zapiekane

Najlepiej smakują z paluchami z ciasta francuskiego. Do tego możesz podać najzwyklejszą sałatkę, pokrojone owoce i uwierz mi, że śniadanie będzie na totalnym wypasie! <3

paluchy francuskie przepis

Jajka zapiekane w kokilach

Składniki

  • 1 łyżeczka masłą i 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 1 kromka białego chleba
  • 4 plasterki salami/szynki
  • 1 szt cebuli
  • 4 suszone pomidory
  • 1 kulka mozarelli
  • 2 szt jajek

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmaż do złocistego koloru drobno posiekaną cebulkę. Podczas smażenia dodaj odrobinkę cukru.
  2. Kromkę chleba przekrój na pół i pozbądź się skórki, potrzebujesz samego miąższu od chleba.
  3. Kokilki wysmaruj w środku masłem, na samo dno połóż pół łyżeczki masła i pół łyżeczki kwaśnej śmietany. Na to wyłóż chlebek. Dodaj podsmażoną wcześniej cebulkę. Wyłóż kawałek szynki lub salami. Po bokach kokilki ułóż plasterki mozarelli i wbij w sam środek jajko. Dodaj suszone posiekane suszone pomidory.
  4. Żaroodporne naczynie napełnij do 3/4 wysokości wodą. Wstaw w to naczynie kokilki i piecz je w ten sposób przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Żółtko powinno być płynne, a białko całkowicie ścięte.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko