Kaczka pieczona z jabłkami

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 270 minut
Czas gotowania 150 minut
Liczba porcji 8
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

W moim rodzinnym domu kaczka najczęściej była podawana w niedzielę, wszyscy zasiadaliśmy do stołu i delektowali się jej smakiem. Do kaczki serwowane były buraczki i moje ukochane kluski śląskie. Przepis jest bardzo prosty, a kaczka wyszła aromatyczna, soczysta z chrupiącą skórką. Zachęcam Was do przygotowania na pewno mile zaskoczycie swoich bliskich. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi, moja ważyła 2 kg więc piekła się przez około 2,5 godziny.

Kaczka pieczona z jabłkami
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Najsmaczniejsze są do pieczenia młode półroczne. [...] Przed pieczeniem na dwie godziny natrzeć zewnątrz i wewnątrz solą i utartym majerankiem, a do środka kto lubi można nałożyć jabłek obranych z łupy i pokrajanych w cząstki i piec w gorącym piecu polewając często własnym tłuszczem aby się ładnie z wierzchu skórka przyrumieniła i była chrupiąca.

Awatar
Zuzia Buczek
Gotowanie to największa pasja jaką do tej pory odkryłam w sobie. Po ciężkim dniu uwielbiam zamykać się w swojej kuchni i eksperymentować. Jednak najbardziej w tym całym gotowaniu lubię tworzyć coś dobrego dla moich bliskich, widząc ich uśmiechy i pełne brzuchy. Moimi przepisami dzielę się też na: kukuleczki.pl
Dołącz do dyskusji
MP
Marek Plichcinski
Kaczuszka przepyszna wyszła mięciuta i super upieczona. Małe modyfikace. Ponieważ kaczkę kupłem dwa dni przed zpalanowanym obiadem i nie chciałem zamrażać to natarłem solą i majerankiem i trzymałem w lodówce przez te te dwa dni. Nie zaszkodziło. Po drugie przy polaniu tłuszczykiem kaczki godzinę przed końcem pieczenia wsypałem pokrojone na ósemki jabłka obtoczone tylko w majeranku. Jabłek włożonych do środka i pieczonych obok kaczki nie obierałem ze skórek. wyszły pyszne.
AM
Ania Maślak
ale naprawdę tylko szczypta soli?
AS
Alina Struch
W staropolskich przepisach garśc soli nazywano szczyptą.
JP
Joanna Politowska
Witam 😊Kaczucha pieczona na termoobiegu, czy góra dół? 😊
Awatar
Lena Gryszko
Góra-dół ;)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.