
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
W moim rodzinnym domu kaczka najczęściej była podawana w niedzielę, wszyscy zasiadaliśmy do stołu i delektowali się jej smakiem. Do kaczki serwowane były buraczki i moje ukochane kluski śląskie. Przepis jest bardzo prosty, a kaczka wyszła aromatyczna, soczysta z chrupiącą skórką. Zachęcam Was do przygotowania na pewno mile zaskoczycie swoich bliskich. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi, moja ważyła 2 kg więc piekła się przez około 2,5 godziny.



Składniki
Przygotowanie
Najsmaczniejsze są do pieczenia młode półroczne. [...] Przed pieczeniem na dwie godziny natrzeć zewnątrz i wewnątrz solą i utartym majerankiem, a do środka kto lubi można nałożyć jabłek obranych z łupy i pokrajanych w cząstki i piec w gorącym piecu polewając często własnym tłuszczem aby się ładnie z wierzchu skórka przyrumieniła i była chrupiąca.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.