Knedle ze śliwkami

Według przepisu z 1871 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 12
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Knedle ze śliwką węgierką są prawdziwym rarytasem :) Ciasto do knedli jest banalnie proste: potrzebujemy kilka ugotowanych ziemniaków, jajko i mąkę. Wszystko ładnie się lepi i nic się w wodzie nie rozpada. Generalnie przygotowanie knedli jest szybkie, za co też to danie uwielbiam.

Do środka śliwek włożyłam odrobinę miodu. Co zrobić, że kocham miód i nie mogę bez niego żyć? Jak tylko jest możliwość zastąpienia cukru zwykłym miodem, to właśnie tak robię.

Acha! Wyjmuję też pestki ze śliwek. Oryginalny przepis Ćwierczakiewicz zakłada, żeby zostawić pestki, ponieważ w innym wypadku ciasto może się w trakcie gotowania rozpaść. Przetestowałam i knedle wyszły idealnie :)

Z podanych proporcji wychodzi ok. 12 knedli.

A jeżeli są tutaj miłośnicy wytrawnych knedli to zapraszam tutaj :-)

Knedle ze śliwką
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1871 roku

Ugotować kwartę mączystych kartofli, rozetrzeć je w donicy wałkiem, wlać łyżkę mleka, żeby były wilgotne, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko, a gdy to wybornie utarte, dosypać pół funta najpiękniejszej przesianej mąki pszennej, uważając , aby było jak na kładzione kluski. Gdyby było za gęste, dolać jeszcze łyżkę mleka lub dołożyć kawałek masła. Z tego ciasta brać ręką kawałeczki, rozciągać w ręku i zawijać w każdy kawałek jedną, bardzo dojrzałą węgierkę całą. [...] Tak zrobione knedle, rzuca się na bardzo obfitą gorącą wodę w obszernym rondlu. Wyjęte z wody polać gorącem młodem masłem.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
JR
Joanna Roner
własnie zrobiłam tylko niczym znalazłam przepis juz gotowały mi sie ziemniaki i miałam wiecej niz pół kg wiec dałam podwojnie maki troche sie kleiły ale dodałam mąki i jakoś się udało ale przeczytałam komentarze i cos mni epodkusiło dac po kropelc e miodu do kazdej sliwki i to BYŁ BARDZO GŁUPI POMYSŁ gotowe kluski posprzatane i miod puścił i zacząl sie wylewac przeciekac prawie z kazdej śliwki zas klei dodawaj maki zeby nie były a mączne przepis jest przepis i tego sie trzymac a kluski dobre wyszły ocalone pozdrawiam
KG
Karolina Gomułka
A mozna zastapic zwykla make, maka orkiszowa?
AG
Agnes Gee
Zawsze można, orkisz to odmiana pszenicy, tyle, że niemodyfikowana :-) Robiłam właśnie z orkiszową ostatnio
IS
Irena Szmagier - Kmiećkowiak
Do srodka knedli nz sliwke wsypac mniej jak pol plaskiej lyzeczki cynamonu. Pycha !!! Po ugotowaniu polac smietana na talerzu :-) Smacznego :-)
CM
Czesława Mamos
Pyszne knedle z tego przepisu
Awatar
Lena Gryszko
Bardzo się cieszę! �
ET
Elżbieta Twaróg
Doskonałe!! Przez całe lata nie robiłam knedli po kilku niudanych próbach, ciasto pyszne, świetna konsystencja, przepis zmodyfikowałam zmniejszając nieco ilosc mąki, bo ziemniaki bardzo skrobiowe... Zjadłam 7! Pychota! Dziękuję!
Awatar
Lena Gryszko
<3 Bardzo się cieszę! <3
AZ
Agnieszka Ziemlewska
Wysmienite
Awatar
Lena Gryszko
<3
BS
Beata Sieniawska
Czy można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia? A jeśli tak to kiedy należy je przecisnąć przez praskę? po ugotowaniu czy na drugi dzień? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie 😊
YC
Yvonne Ciachurska
Prosze Pani,wielki uscisk i serdeczny calus za ten przepis,Nie jestem inwalida w kuchni ale tak przepysznego ciasta na knedle nie jadlam dotad nigdzie,a chocby z racji dojrzalego wieku trafialy one na moj talerz od czasu do czasu przez wiele lat,to tu,to tam.Majac nadzieje,ze ta plomienna milosc do kulinarnych frykasow nie zamieni sie wraz z uplywem lat w przygasajacy,ledwo tlacy sie plomien,pozdrawiam -Iwona.
Awatar
Lena Gryszko
Baaardzo dziękuję ❤️
KK
Kaja Kaja
Ślinie się już...mam pytanie odnośnie ziemniaków.to 0.5 kg to ma być przed czy po obraniu?
Awatar
Lena Gryszko
Przed obieraniem ☺️
MK
Mirek Kruk
Ludziska co to czytają, ten przepis jak się sprawdzi, to sorrki, mojej świętej pamięci Babci,przepis się sprawdzi..Dziękuje......
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.