Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Knedle ze śliwką węgierką są prawdziwym rarytasem :) Ciasto do knedli jest banalnie proste: potrzebujemy kilka ugotowanych ziemniaków, jajko i mąkę. Wszystko ładnie się lepi i nic się w wodzie nie rozpada. Generalnie przygotowanie knedli jest szybkie, za co też to danie uwielbiam.
Do środka śliwek włożyłam odrobinę miodu. Co zrobić, że kocham miód i nie mogę bez niego żyć? Jak tylko jest możliwość zastąpienia cukru zwykłym miodem, to właśnie tak robię.
Acha! Wyjmuję też pestki ze śliwek. Oryginalny przepis Ćwierczakiewicz zakłada, żeby zostawić pestki, ponieważ w innym wypadku ciasto może się w trakcie gotowania rozpaść. Przetestowałam i knedle wyszły idealnie :)
Z podanych proporcji wychodzi ok. 12 knedli.
A jeżeli są tutaj miłośnicy wytrawnych knedli to zapraszam tutaj :-)
Składniki
Przygotowanie
Ugotować kwartę mączystych kartofli, rozetrzeć je w donicy wałkiem, wlać łyżkę mleka, żeby były wilgotne, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko, a gdy to wybornie utarte, dosypać pół funta najpiękniejszej przesianej mąki pszennej, uważając , aby było jak na kładzione kluski. Gdyby było za gęste, dolać jeszcze łyżkę mleka lub dołożyć kawałek masła. Z tego ciasta brać ręką kawałeczki, rozciągać w ręku i zawijać w każdy kawałek jedną, bardzo dojrzałą węgierkę całą. [...] Tak zrobione knedle, rzuca się na bardzo obfitą gorącą wodę w obszernym rondlu. Wyjęte z wody polać gorącem młodem masłem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.